Ciasto z rabarbarem i posypką kokosową

May 15, 2011 20:01

 

Składniki:

250 g margaryny

3 łyżki wody

¾ szklanki cukru

2 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

Szczypta soli

6 lasek rabarbaru

1 opakowanie galaretki malinowej (można zamienić na inny smak, byle w czerwonym kolorze była)

100 g wiórek kokosowych

4 łyżki cukru

2 łyżki masła

Wykonanie:

Margarynę, cukier i wodę podgrzewać w rondelku, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do przestudzenia.

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki ok. 3cm. Włożyć do miski i zasypać galaretką. Wymieszać, aby galaretka obtoczyła wszystkie kawałki.

Z wiórek, cukru i masła zrobić kruszonkę, mieszając wszystko palcami.

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wlać przestudzoną margarynę i wbić jajka. Szybko wyrobić mikserem. Przelać do tortownicy ok. 28cm. Na wierzch ułożyć kawałki rabarbaru obtoczonego galaretką. Na rabarbar posypać wiórki kokosowe.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i piec ok. 45 minut.

Gdyby posypka kokosowa zbyt szybko się rumieniła, to na wierzch należy ułożyć folię aluminiową.

rabarbar, wypieki, kokos, ciasto

Previous post Next post
Up