Składniki ciasta:
- 200 g mielonych orzechów laskowych Bardzo drobno zmielone muszą być)\
- ¾ szklanki mąki
- 8 jajek (średniej wielkości) - rozdzielone na żółtka i białka
- ¾ szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- Szczypta soli
- 2 łyżki zaparzonej ale zimnej, mocnej kawy
Masa śmietanowa:
- 500 g sera śmietankowego (24% tłuszczu) o smaku waniliowym
- 250 - 300 ml schłodzonej śmietany kremówki (30 - 36%)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 - 4 łyżki wody
Nasączenie:
- ok. 200 ml mocnej , zimnej kawy
- trochę alkoholu
Ganach kawowy:
- 125 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 100 ml śmietanki kremówki (30 - 36%)
- 2 łyżeczki (z czubkiem) kawy rozpuszczalnej (ale nie w granulkach)
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Do ubitych białek dodać żółtka i wciąż ubijać aż się dokładnie połączą z pianą. Teraz dodać zimną kawę i wymieszać. Do masy przesiać mąkę z orzechami. Dokładnie ale delikatnie wszystko wymieszać.
Powstałą masę wlać do tortownicy o średnicy 26 cm, z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni przez ok. 1 godzinę. Upieczony biszkopt odstawić do przestudzenia na kratkę a następnie odpiąć boki tortownicy i całkowicie wystudzić.
Zimny biszkopt należy przekroić na 3 blaty, nasączyć kawą i przełożyć kremem.
Krem: serek śmietankowy (temperatura pokojowa) utrzeć . Żelatynę namoczyć a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić i połączyć z serkiem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i stopniowo wymieszać z serkiem.
Całość oblewamy ganache kawowym. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę wkładamy do miseczki i wlewamy kremówkę. Podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia się czekolady. Wtedy wsypujemy kawę i mieszamy aż kawa się rozpuści. Gorącym Ganach polewamy wierzch i boki ciasta. Wstawiamy do lodówki.