Tort orzechowo-kawowy

Dec 26, 2010 20:38

 

Składniki ciasta:
  • 200 g mielonych orzechów laskowych Bardzo drobno zmielone muszą być)\
  • ¾ szklanki mąki
  • 8 jajek (średniej wielkości) - rozdzielone na żółtka i białka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki zaparzonej ale zimnej, mocnej kawy


Masa śmietanowa:
  • 500 g sera śmietankowego (24% tłuszczu) o smaku waniliowym
  • 250 - 300 ml schłodzonej śmietany kremówki (30 - 36%)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 - 4 łyżki wody


Nasączenie:
  • ok. 200 ml mocnej , zimnej kawy
  • trochę alkoholu


Ganach kawowy:
  • 125 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 100 ml śmietanki kremówki (30 - 36%)
  • 2 łyżeczki (z czubkiem) kawy rozpuszczalnej (ale nie w granulkach)


Wykonanie:

Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Do ubitych białek dodać żółtka i wciąż ubijać aż się dokładnie połączą z pianą. Teraz dodać zimną kawę i wymieszać. Do masy przesiać mąkę z orzechami. Dokładnie ale delikatnie wszystko wymieszać.

Powstałą masę wlać do tortownicy o średnicy 26 cm, z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni przez ok. 1 godzinę. Upieczony biszkopt odstawić do przestudzenia na kratkę a następnie odpiąć boki tortownicy i całkowicie wystudzić.

Zimny biszkopt należy przekroić na 3 blaty, nasączyć kawą i  przełożyć kremem.

Krem: serek śmietankowy (temperatura pokojowa) utrzeć . Żelatynę namoczyć a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić i połączyć z serkiem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i stopniowo wymieszać z serkiem.

Całość oblewamy ganache kawowym. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę wkładamy do miseczki i wlewamy kremówkę. Podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia się czekolady. Wtedy wsypujemy kawę i mieszamy aż kawa się rozpuści. Gorącym Ganach polewamy wierzch i boki ciasta. Wstawiamy do lodówki.

wypieki, ser śmietankowy, tort, orzechy laskowe, ganache

Previous post Next post
Up