Tort orzechowo-migdałowy

Jun 20, 2010 11:28



Składniki:

Ciasto ciemne:
* 8 żółtek + 1 małe całe jajko
* 100 g cukru (można dac więcej, jeżeli ktoś lubi słodkie ciasta)
* 200 g mielonych orzechów laskowych
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
* 2-3 łyżki gorącego mleka

Ciasto białe:
* 8 białek
* 100 g cukru (lub dac więcej jeżeli ktoś lubi słodkie ciasta)
* 200 g mielonych migdałów
* 3 łyżki bułki tartej
* 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
* szczypta soli

Wierzch tortu:
* 1 słoiczek żurawiny
* 100 g żurawiny suszonej
* 100 g białej czekolady

Wykonanie:

Kawę rozpuścić w gorącym mleku i odstawić do przestudzenia.
Żółtka+jajko ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę. Dodać zimną kawę i wymieszać. Dodać mielone orzechy i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 20 - 22cm (w tortownicy o śr. 20cm, masa wystaje ponad jej  brzeg  co widac na moich zdjęciach), wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Białka ubić ze szczyptą
soli, dodając stopniowo cukier, aż uzyskamy sztywną i lśniącą  pianę.  Dodając ocet winny/sok z cytryny oraz zmielone migdały i bułkę tartą. Dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszac. Ciasto wylac na ciasto ciemne, orzechowe.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 1 godzinę. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy już jest suche. Jeżeli wierzch będzie się
zbyt szybko rumienił, ciasto należy w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową.

Na wystudzone ciasto wyłożyć   usmażoną   przez kilka minut żurawinę ze słoiczka wraz z suszoną żurawiną. Na to robimy polewę z białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
 Przepis jest modyfikacją tortu orzechowo-migdałowego

migdały, orzechy, tort, biała czekolada, żurawiny

Previous post Next post
Up