tak na szybko zrobiona
Składniki:
2 pory - jasna ich część
1 mała puszka kukurydzy
3 jajka (miałam takie dosyć spore, wiejskie jajka)
ok. 150 g sera żółtego (miałam podlaski)
2 ogórki kiszone (ja obieram ze skórki)
sól, pieprz
majonez, jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
Pory pokroić. Ja kroję najpierw wzdłuż na połowy. Każdą połowę wzdłuż na 3-4 kawałki i wtedy kroję co pół centymetra. Ja pora sparzam, zalewam wrzatkiem na 5 minut a następnie odcedzam i studzę. Wystudzony odciakam jeszcze z nadmiaru wody. Ale można pokrojonego pora nasolić i po ok. pół godzinie odcisnąć. Wtedy należy bardzo uważać z przyprawami.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. W taką samą kostkę pokroić ogórki kiszone i ser żółty. Całośc wymieszać z porem. Majonez wymieszać z jogurtem. Doadć sól i pieprz. Dodać do sałatki i wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki aby się "przegryzła".