Sernik z białą czekoladą i musem truskawkowym lub morelowym

Jun 17, 2010 20:23



Spód:
1 paczka rozkruszonych ciastek digestive + 1 kopiata łyżka kakao + rozpuszczone masło (ok. 3 czubatych łyżek)
Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownic (średnica 25 cm)
Masa serowa:
1/2 kg sera śmietankowego (kupiłam w Biedronce),
1 jogurt grecki (waga:340g),
2 łyżki mąki,
3 jajka,
2 białe czekolady ( ja miałam o smaku bourbon-wanilia)
2-3 łyżki wody.
Czekoladę rozpuścić z 3 łyżkami wody.
Do miski wrzucić serek, jogurt i jajka. Krótko zmiksować, dodając w trakcie 2 łyżki mąki. Następnie dodać czekoladę. i znów wymieszać. Wlać do tortownicy i do piekarnika o temp. 160 stopni, na 1 godzinę . Pozostawić w piekarniku ok. 20 minut a następnie odrobinę uchylić piekarnik i studzić. W połowie pieczenia wierzch przykryłam folią, aby się zbyt nie przypiekł.
Masa śmietanowa:
200-300 ml śmietany kremówki ubić z 1 śmietan-fixem. Wyłożyć na upieczony sernik.
Całość wstawić do lodówki
Masa truskawkowa:
Zmiksowane truskawki w ilości ok. 1/2 kg (ja miałam takie w zamrażalniku)
1 galaretka truskawkowa,
2 łyżeczki żelatyny
1 szklanka wody
Galaretkę rozpuścić w wodzie i dodać żelatynę. Wlać do lekko rozmrożonych truskawek. Masa truskawkowa dość szybko zacznie się ścinać. Wylać na masę śmietanową.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin

truskawki, biała czekolada, sernik, cheesecake

Previous post Next post
Up