Ніжин.2.

Nov 27, 2015 16:44

друга частина про Ніжин буде включати в себе пам'ятки з двох вулиць, які розташовані в західній частині міста і розділені річкою Остер.
чАСТИНа 1
-----
чАСТИНа 3
чАСТИНа 4
чАСТИНа 5

..продовжу з "Графського парку", який колись належав князю Олександру Безбородько, князя він получив за три роки до смерті, тому парк мабудь і графський. Так от, якщо з цього парку виходити на вулицю Воздвиженську, натикаємось на сучасний пам'ятник актору Марку Наумовичу (Нейману) Бернесу, сам співак родився на вулиці Овдіївській, це друга вулиця з цього посту:





..майже напроти Бернеса розміщена велика будівля драмтеатру ім.М.Коцюбинського (2002).

Ну і памятка, яка дала назву вулиці, це Воздвиженська церква, побудована вона в 1775 році в стилі бароко, тетраконховим типом, побудована Пелагією Сулимою, вдовою полковника Петра Івановича Розумовського, на місці старої церкви, де в 1771 році і був похований полковник. В 1860 році до храму прибудовують довгий притвір-зал з дзвіницею по проекту повітового землемера Фаловича:








- основа нави - квадрат, з трьох сторін конхи висотою в 3\5 від нави, кути С сторони нави побудовані всередину, апсида - С конха має три майже квадратні вікна лучкової форми, розташовані вони симетрично напівкруга конхи, під Пд вікном розташовані двері, Пн та Пд конхи однакові, мають по входу посередині, над дверима таке вікно, як і на апсиді, а по боках від дверей більші вікна такої ж форми. Нава має карниз по периметру на висоті майже 1\10 від верху, на рівні цього карнизу є по овальному вікну на всіх сторонах, чотирискатний дах нави переходить в шоломоподібний купол, який в свою чергу - в восьмигранний барабан з чотирма вікнами на основні сторони світа, на барабані також є карниз в верхній частині на висоті 4\5. Поверх барабану шоломоподібний купол і маківка на товстій шиї. Притвір в два рази довший нави, по висоті такий, як і конхи, має по п'ять вікон на сторону такої ж форми, як і великі вікна на конхах. Дзвіниця двоярусна, основа прямокутних в пропорціях 2\3 до 3\3. Перший ярус розбитий на дві частини, нижня - висотою бабінця, відокремлена карнизом, верхня частина - атик, висотою 1\4 від висоти першого ярусу. З З сторони двері, над ними сандрик, по бокових сторонах вікна прямокутної форми. Другий ярус дзвіниці квадрат, на чотири сторони арочні отвори, кути виділено лопатками. Зверху купол формою, як і на наві.

Біля храму збереглись старі поховання: ковані хрести та пам'ятники:
"Марія Михайловна\ Богомолецъ\ Род. 3 Февр. 1843 г.\ Ум. 22 Окт. 1886 г.\\ Нет больше\ той любви,\ какъ если\ кто\ положитъ\ душу свою\ за друзей\ своихъ"(Єв. від Іоана 15:13) ;
"Евдокія\ Ивановна\ Копичевска\ Скончалась\ на 82 году\ жизни." ;
"Полковникъ\ Степанъ Григорьевичъ\ Малюга\ Родился 29го марта 1840 года\ Скоропостижно скончался\ 16го сентября 1911 г.\ Да будетъ воля Господня!"











Переходимо до вулиці Овдіївської (12, 27), тут попадаються старенькі будиночки, деякі перебудовані, обшиті пластиком, але деякі виглядять, як і сто років тому.
Гарненький старий особняк в якому зараз СБУ, прикрашений лопатками, які на другому поверсі рустовані, на даху башточки, поміж ними парапети, чи як воно зветься;
Садиба Н.І.Пашкової, побудована в першій половині 19 століття, з 1908 року тут розміщувалось комерційне училище, будівля впізнається тільки, чудом збереженим дерев'яним портиком:





..старенька забудова по вулиці (28,31) з цегляними орнаментами:





Двоповерховий будинок генерала Келіані (30), побудований на початку 19 століття, скромно прикрашений лопатками та наличниками, з двору мав ще портик, але зараз його забудували і зробили з нього тамбурок, така ж прибудова є і з бокового фасаду, на кутах другого поверху якого ще помітні напівколони:





Ще два старих будинка (43, 48):





Наступна крупна пам'ятка, вірніше пам'ятки, це жіночий монастир Введенський, веде свою історію з 1660х років, коли Ганна Брисловська, вдова полковника Стародубського полку, за свій кошт починає будувати монастир, з того часу ніякі споруди не збереглись, зберігся собор Введенський, побудований в стилі українського бароко в 1775-1778 роках, досить акуратний, невеликий і пропорційний, такими спорудами можна довго милуватись. В плані хрещатий, однобанний, п'ятидільний, має дві конхи - апсиду і бабинець, рамена прямокутні з напівовальними фронтонами, в яких в свою чергу посередині є по овальному віконцю, по сторонах Пд-Пн двері, над ними віконце з лучковим верхом, а по боках від дверей високі вікна напівциркульної форми, всі вікна і ніши в храмі оформлені "ушастими" ниличниками і сандриками, а також відокремлені між собою лапатками, лапатками оформлені і всі кути храму, апсида має два вікна і одну нішу між ними, тієї ж форми, у притворі замість ніши двері і над ними віконце, як і на раменах. Між апсидою і раменами і між притвором і раменами є ризниці прямокутної форми, вони мають по вікну в довшій стороні по сторонах Пн та Пд, в ПдС ризниці замість вікна - двері і віконце над ними. Над навою восьмерик барабану з вікнами на всі сторони, і зверху бароковий грушоподібний купол з закритим ліхтарем-шийкою і маківкою зверху. Під дахом по всьому периметру проходить складний карниз:








В монастирі ще збереглась триярусна дзвіниця 1814 року, перші два яруси квадратні в плані, перший ярус має по "порталу" на кожну сторону, але вхід тільки зі сходу), з других боків тільки архівольти, другий ярус має напівциркульні вікна з сандриками, по чотири лопатки на сторону і в верхній частині напівкруглий псевдофронтон з круглим вікном. Третій ярус восьмигранний з чотирма напівциркульними вікнами і нішами в прямокутних нішах, над кожною гранню напівкруглий фронтончик, які переходять в шатроподібний купол.

Колишній двоповерховий корпус келій (1857р), зберігся з надбудованим поверхом, зараз це трьохповерховий житловий будинок; споруда яка ніяких декоративних прикрас не має і зараз використовується як келіїї, це новобуд, побудований на руїні церкви пророка Іллї - звичайний двоповерховий будинок. Я став свідком, як до цього корпусу сходяться малозабеспечені люди та жебраки, я так розумію їм тут дають обіди (в інеті є інформація, що храм Іллі існує, даже є номер пам'ятки, якщо не помиляюсь, так от - НЕМАЄ):





Стіна сучасних келій зливається з цегляною огорожою. Огорожа (1849р) колись закривала весь квартал, - така велика була територія монастиря, зараз ця огорожа трапляється просто вздовж вулиці і огорожує зовсім не монастирські споруди, я ще здивувався, що побудували трьоповерхівку на території монастиря, а виявилось, то старі келії, я тільки дома знайшов інфу:








- і ще одна монастирська споруда, вона стоїть напроти монастиря, через вулицю, це так званий готель, побудований він в 1863 році, використовувався, як готель, і пізніше, як учбовий заклад для дівчат. Зараз в ньому училище культури та мистецтва.

Наступний храм осв'ячений в честь Вознесіння Господнього, знаходиться на тій же вулиці, що і монастир. Побудований коштом Євгена Тарасевича під керівництвом св'ященика Миколи Топальського в 1843 році, в 1853-55 роках трохи розширений, стиль староруський, хрещатий в плані, в одному зв'язку з двоярусною дзвіницею, по периметру церкви проходить карниз, який ділить стіни на дві рівні частини, апсида напівкругла з'єднана з навою прямокутним переходом (схожий перехід в кладовищинській церкві Костянтина та Олени), на даху між апсидою і переходом невеличкий фігурний фронтон, в апсиді три напівциркульних вікна в оформленні наличників (в храмі всі вікна та ніші такої форми), на кутах переходу, в верхній половині - півколони тосканського ордеру. Рамена мають майже такий же екстер'єр, що і перший ярус дзвіниці: прямокутні, в нижній частині по сторонам від середхресття - двері в архівольтах порталу, в Пн - двері замуровані, вище на тих же стінах - посередині потрійне вікно, по боках від нього напівциркульні ніші, різниця між раменами і дзвіницею: в потрійному вікні - середнє-ніша, бокові вікна, в дзвіниці навпаки, бокові сторони відрізняються, тим що в верхній частині рамен потрійні вікна (форма дзвіниці), а в дзвіниці - звичайні одинарні, в нижній боковій частині дзвіниці теж вікна, а в раменах відсутні; верхя частина прикрашена напівколонами: чотири на центральних стінах (Пн, Пд, З) відокремлюють вікна, а на бокових стінах рамен (С) дві, (З) - одна - кутова, на бокових стінах дзвіниці - чотири; в верхній частині над колонами фриз, вище карниз, фронтон складної форми; над боковими стінами дзвіниці також є фронтон напівкруглої форми, над раменими бокововими стінами немає. Другий ярус дзвіниці восьмерик з чотирма вікнами по основним сторонам світу, зверху на кожній грані щипці, купол шатрообразний з маківкою на товстій шиї. Над навою барабан восьмигранний з вікнами у кожній грані, зверху цибулевидний купол, по кутах нави встановлені чотири главки на кубічних декоративних баштах, вони сучасні і оформлені зубчатим профілем, в оригіналі були подвоєні напівциркульні:








Ну і наостанок - будик дитячого садочку, зі старого тут тільки дерев'яні деталі портика-ґанку, знаходиться на тій же Овдіївській (42):




наступні пости будуть про центр....



Ніжин

Previous post Next post
Up