28й. шкільний одяг дівчинці

May 01, 2021 11:15

відбула моя малявка майже рік першокласницею, то вже можу трохи поділитись практикою ОДЯГАННЯ в школу. адже комфорт дитини сприяє кращому зосередженні на навчанні (коли нічого не тисне, не натирає і тд).




в нашій школі щодо одягу нема ніяких рекомендацій, крім "щоб дитині було зручно". це основне, що потрібно уточнити у вчительки ))

у школі дитина стає практично самостійною, бо вчителі то вже не вихователі - допомагати перезуватись у змінне взуття чи перевдягатись на фізкультуру уже не будуть. тому важливо дитину привчати до самостійності ще в останні роки відвідування садочку і підбирати практичний одяг й зручне взуття.
моя школярка, тобто уже по-новому ліцеїста - любителька платтячок і ненависниця колготок. тому розкажу, що вона носить в школу відповідно до її уподобань.

основне, на що орієнтуюся - фізкультура в школі. є дітки, які ходять в дні фіз-ри у спортивній формі весь день, а є такі, що перевдягаються суто на урок. от моя перевдягається, бо вона також не любить ходити у штанцях (як хлопчики).
у нас в 1му класі такі уроки були тричі в тиждень, тому, виходячи з цього, комплект одягу у звичайний день буде відрізнятися від дня «фізкультурного» - даю доньці спідничку чи сарафан замість сукні, бо сукню незручно перевдягати й треба замінити на футболку чи реглан, а це ще й зайві рухи (крім випадків, коли верх стає вологим і таки потребує зміни).

виділяю 2 варіанти одягу:
- платтячко + низ
- спідничка (у спортивні дні), яку треба перевдягнути на спортивні штанці + верх + низ

спіднички обираю фатінові (євросітка), бо вони зручні (пояс-резинка), легкі, універсальні та всесезонні, бо до всього одягу підходять. кольори переважно - чорний, темносиній та сірий.



на подобі фатінової спідниці є сарафан з джинсовими шлейками. також досить зручна річ - може вільно облягати талію або також мати резинку в поясі, залежно як дитина любить. або просто джинсовий сарафан з тонкої тканини, бо вона зносостійка. інші сарафани, особливо шкільні, - це зайвий шар тканини на тілі, на мою думку, і сковує рухи. добре, що відмінили ))
до спідниць й сарафанів підійде будь-який верх: майка, футболка, реглан, гольф.

платтячка вибираю без рукавів, з короткими рукавами і з довгими, а також з горловиною (гольф) під шию. можна з фатіновим низом. на подобі платтячок є туніки. якщо у класі взимку стабільно однакова комфортна температура, то платтячка й туніки носимо тонкі або плотніші (зсередини з петельками), а теплі з начосом чи в’язані нема потреби вдягати. утеплити завжди можна, давши дитині худі (напр, від спортивного костюму) чи фліску.



на низ вдягаються колготки - тонкі чи на махрі, а якщо дівчинка такого не любить (як моя), то даю легінси - вони вільніші. вони бувають тонкі літні та з утепленням. на холодний демісезон носимо легінси на начосі (байка, фліс), на теплий - джегінси, а взимку - легінси на хутрі/плюші (в класі знімаються) поверх тонких легінсів. тонкі легінси вдягаємо на прохолодне літо, а на тепле - капрі, бріджі, шортики. кольори штанців - темніші й однотонні: чорні, сірі, темносині, бо з такими легше скомбінувати верх.



але також потрібно запастись шкарпетками )) високі використовуються взимку під чобітки, а низькі - у теплу пору під черевички/кросівки/туфлі. ходові - сірі, темносині, чорні або в тон одягу.



на тиждень вистачає кілька таких комплектів, щоб через вихідні попрати.



не забути в теплу сонячну пору - про головні убори. і відповідні зачіски під них ;)



в перехідний опалювальний сезон згодиться фліска або флісова безрукавка, щоб не мерзнути у класі.

верхній одяг - курточки і тд - стандартно.

1й раз у 1й клас - це цікаво :)  успіхів ))

про вибір одягу, про одягання, про одяг

Previous post
Up