12 страв на Святий Вечір
1. КУТЯ.
Зерно опиханої пшениці (0,5 л) промити холодною водою, поставити варити, поки не стане м'яким. За той час, поки охолоджується зерно, промити горячою водою мак (250 г). Воду злити і висипати мак до макітри. Перетирати його до появи молочкуватої суміші. Краще терти мак, якщо додати до нього 50 г цукру.
Взагалі цю справу варто доручити в чоловічі руки.
Зварене зерно пшениці помістити в макітру з перетертим маком, перемішати, додаючи мід чи цукор та горіхи до смаку.
Під час вечері першим пробує кутю господар!
2. «ПИРОГИ» - вареники з капустою.
Квашену капусту промити, відварити, відтиснути* Порізати чи перемолоти на м'ясорубці (звичайно, коли охолоне зварена капуста). А за цей час слід замісити тісто на воді, як на пироги, порізати та підсмажити до рум'яна цибулю, яку перемішати з капустою та смажити 10-15 хв. капусту, додаючи до смаку сіль та перець.
Як ліпити вареники, пироги - в Україні знає кожна господиня!
До столу пироги подаються политі олією.
3. ПІСНИЙ БОРЩ
(з грибами)
Очищені червоні буряки (1 кг) нарізати кружальцями, залити кип'яченою холодною водою і витримати з тиждень - заквасити (в 3 л банці) добре вкинути шкірку чорного хліба. Борщ варити саме на цьому росолі, квашені буряки не використовуються. Натомість сирі буряки зварити окремо.
Через ніч треба намочити гриби, зранку їх порізати і відварити. Поки будуть варитися гриби, почистити відварений буряк, порізати його соломкою, а також підготувати моркву, петрушку.
Потім все це залити росолом і варити до готовності, сіль до смаку. Пісний борщ подають на стіл разом з «ВУШКАМИ».
4. «ВУШКА».
Сушені гриби намочити через ніч, відварити. Перемолоти на м'ясорубці, перемішати із смаженою цибулею, додаючи перець, сіль до смаку.
Тісто замісити, як на вареники. Розкачати його та порізати квадратиками. В середину квадратиків класти гриби. Спочатку зліпити два протилежні кінці - утворився трикутник, кінці якого з'єднуємо.
Це і є «ВУШКА». Варити, як вареники.
5. ГОЛУБЦІ З ТЕРТОЇ БУЛЬБИ.
Запарити листя свіжої капусти. Почищену сиру бульбу (1 кг) помити і потерти на терці, трохи відтиснути. Додати до смаку сіль, перець, одну зварену бульбу, пересмажену на олії цибулю. Загорнути цю масу в листя, залити водою , і варити до готовності.
На стіл подавати з «запаленими грибами», змастити олією.
«...На то би Вам мало стати великої головки капусти...» - дослівний коментар.
6. "ГРИБИ ЗАПАЛЕНІ".
Сушені гриби треба намочити, порізати і поставити варити. За тон час підсмажити муку до золотистого кольору, потім додати холодної води, розмішати. Цю підливу, у вигляді сметани, вилити в каструлю, де варяться гриби, посолити. Варити до готовності (20-30 хв.).
«...По пості до тої страви можете пристосувати і сметану, але не на Святу Вечерю.,.» - дослівний; коментар.
7. ОСЕЛЕДЕЦЬ МАРИНОВАНИЙ.
На 250 г води додати 2 лаврових листки, 1,5 ст. л. оцту, 4 горошини чорного та пахучого перцю. Це все кип'ятити.
Нарізати шматками очищену і помиту рибу. Цибулю нарізати кружальцями. Складати в банку (1 л): один шар риби, один цибулі і т. д. Потім залити охолодженим маринадом. Через день рибу можна подавати на стіл.
Добре би було заправити олією.
8. ФАСОЛЯ КОЛОЧЕНА
0,5 л фасолі намочити (на ніч). Потім залити свіжою водою, і зварити. Зварену (м'яку) фасолю колотити колотівкою, або ж розімнути ложкою до майже однорідної маси. Не забудьте додати солі, 1 г перцю і заправити смаженою на олії цибулею!
9. ГОРОХ З КАПУСТОЮ
0,5 л гороху відмочити у воді (на ніч). Потім залити свіжою водою і зварити. «Грамів зо триста» квашеної капусти відварити, перемішати з горохом й заправити смаженою на олії цибулею.
На стіл подавати розігрітим.
Але зовсім інакшого смаку цій страві додає ЧАСНИК!
10. РИБА СМАЖЕНА.
Рибу почистити, промити і посолити. «Обкачати» в муці.
Смажити на олії. Добре їсти з бурячками.
«...Аби-сти сі не відважили мочити рибу в яйці! Бо то вже не буде жадний піст»... досл. коментар.
11. БУРЯЧКИ - «ЦВІКЛІ».
Зварити добре помитий буряк. Почистити і потерти буряк та хрін. Перемішати це все, додаючи оцет, сіль, цукор до смаку.
...«Вуйко Місько, що тепер в Бразилії, все дурили молодших сестер при тім: «Хто хоче видіти аж до Львова, має з'їсти ложку хреню. Ми му вірили перше... Тато могли го і набити за то, правда, не на Святий Вечір»...
12. ПАМПУХИ З УЗВАРОМ
1 кг муки, 50 г дріжджів, 0,5 скл. цукру.
Розчинити водою поло« вину муки і дріжджів. Так, щоб маса була як сметана (не магазинна). Поставити на тепло. Коли тісто підійде, замісити його, додаючи решту муки, солі і цукру. Знову поставити, на тепло. Коли тісто підросте, з нього викачують кульки, і дають їм підрости. Смажити пампухи в олії.
Добре виглядає і смачно, коли подати: на стіл пампухи посипані цукром-пудрою. Ще смачніше з узваром - компотом з сухих фруктів.
Узвар добре зварити за день до Святого Вечора.