Ігри розуму (2001)

May 25, 2015 11:00



Загинув в катастрофі нобелівський лавреат Джон Форбс Неш - головний герой культового фільму «Ігри розуму» («A Beautiful Mind», 2001 року).

Якщо є такі, хто не бачив, то це історія славного хлопця й талановитого математика, що робить відкриття. Є лише одна заковика - Джон працює на агента держбезпеки Вільяма Парчера, для якого він виконує важливу роботу з дешифрування листування між антидержавними змовниками, ворожими агентами. Під час одного з походів до умовної поштової скриньки вчений зазнає нападу й дивом лишається живим. Але, але... насправді Джон тяжко хворий. У нього шизофренія. І агент Парчер, і вся робота в ЦРУ, і його товариш по кімнаті в Прінстоні Чарлз зі своєю маленькою племінницею Марсі не існують у реальності.

Всі вони - плід уяви, поза якою Неш лишається здатним працювати й спілкуватися, хоча поступово занурюється дедалі глибше... І єдиний його вихід - за підтримки люблячої дружини довго й старанно лікуватися, намагаючись опанувати себе, доки не стане безпечним для оточуючих і самого себе.

Дивлячись цю стрічку, увесь час згадуєш про росіян. Вони так само живуть у світі своєї хворої уяви, де Росію оточують підступні змовники та вороги, що розвалили Російську імперію, Совєтський Союз і Югославію, мріють повалити законну й справедливу владу в Сирії, віддали Крим і не дозволяють його забрати назад, винайшли українців і білорусів, субсидують іслямістів, гноблять Новоросію і карпатських русинів, приховують правду про минулу велич Росії, вигадали татаро-монгольське іго, зазіхають на єдину істинну віру - православ'я, обстрілюють волелюбні міста Донбасу, вбиваючи жінок і дітей, навіть смажать і їдять росіян. А їм протистоять мужні ополченці, безстрашні силовики, ну й, звісно, добрий і сильний володар із Кремля... І все це - колективна шизофренія цілого народу, якому теж треба довго й ретельно лікуватися, доки він не переконає себе, що то все галюцинації, й не припинить становити небезпеку для сусідів.

фільм, політнекоректне, кино, політика, США

Previous post Next post
Up