Пам'ятка для інтернет-серфера в час війни

Aug 29, 2014 23:02

Оригинал взят у forko в Пам'ятка для інтернет-серфера в час війни
Originally posted by eto_shef at Пам'ятка для інтернет-серфера в час війни
Для тих, хто з якихось причин не може приймати активну участь у протистоянні агресору. Пізніше будуть поради для тих, хто готовий до активних дій. Ворога не можна недооцінювати, тому слід готуватися до усьго, в тому числі і до того, що воювати доведеться всім. Не варто істерити - треба бути діяти, і чим раніше, тим краще. А поки поради для диванної сотні...

1. Перестаньте панікувати
Ніколи не дозволяйте тимчасовим емоціям взяти над вами верх. Зараз ведеться гібридна війна, однією з цілей якої є хаос і відчуття безвиході у мирного населення. Соціальні мережі та web-ЗМІ кишать фейковими акаунтами для розповсюдження брехні і виводу вас з рівноваги. Перш ніж кудись бігти, щось перепощувати і каламутити воду, сядьте та подумайте, кому ця паніка вигідна.



2. Відфільтровуйте дезінформацію
Так вже людина влаштована, що чує те, що їй хочеться почути. Щоби не стати раптово рупором кремля, розповсюджуйте тільки перевірену інформацію. Виділіть для себе декілька джерел, яким можна довіряти найбільше (серйозні інформпортали, які за півроку вже себе зарекомендували, перевірені волонтери тощо), і орієнтуйтесь на них. Одиночна сенсаційна новина в якійсь сумнівній інтернет-газеті як правило є фейком. Повірте, серйозні джерела мають силу-силенну персоналу, який цілодобово працює над достовірністю матеріалу. Хоча й вони не застраховані від помилок. В будь-якому випадку, сприймайте і поширюйте інформацію обережно. Пам'ятайте: багато ваших читачів вам довіряють, а тому більш вразливі до фейків, які надходять від вас..

3. Не вступайте з "тролями" в дискусії
Головною метою проплачених ботів і тролїв є описане в п. 1, 2 - викликати у вас відчуття паніки, злості, недовіри до кервіництва країни, поширення дезінформації та ненависті. Переконувати таких - даремна трата часу, тому як варіант, можна відправляти їх в бан, коментарі відмічати як спам, рапортувати про бот-акаунти та скаржитись на сторінки.

4. Воюйте правдою.
В інформаційній війні теж потрібні свої Воїни Світла. Блогери як ніхто близькі до цієї ролі. Діліться правдивою інформацією, і вона знайде свого адресата. Хоча і повільно, але прозрівають росіяни, жителі східних областей та Криму.

5. Відділяйте зерна від лушпиння
На Донбасі є нормальні і патріотичні люди, так само, як і в Росії є справжні друзі України. Так, покидьків багато, і вони неодмінно своє "отримають", але узагальнювати по ним всіх - грати на руку кремлю і робити свій народ слабшим. Саме цього й прагне агресор - посіяти розбрат і гнів, викликати оманливе бажання плюнути на окуповані території.

6. Вірте в перемогу.
Не зважайте на геополітику і не думайте, що ви не можете ні на що вплинути. Так, в цьому конфлікті задіяні величезні людські ресурси, групи аналітиків, генералів та купа бабла. Але не менші ресурси працюють над тим, щоби все вирішилось на нашу користь. Якісь поточні тактичні переваги агресора не повинні навіювати вам відчай, адже вцілому кагебіст Вовка дуже поганий стратег, і невпинно йде до свого кінця. Іноді - навіть під сопілку чужих спецслужб. Впевненість у перемозі, єдність і посильний вклад кожного з нас - неодмінна складова рецепту поразки агресора.

7. Поширюйте Україну
Пишіть пости українською, коментуйте українською, ставте патріотичні аватари та світлини. З моїх спостережень, все, що може "вата" у відповідь - писати матюки та перекручувати слова (протиотрута від цього у п. 3). Кольори державного прапору - неодмінний атрибут і зброя вашого блогу (профілю). В цьому плані хороший приклад для наслідування - міста в США, де кількість стягів на вулицях дуже велика, і люди цим пишаються.

Posted via m.livejournal.com.

Previous post Next post
Up