Військово-морські бувальщини, для загалу нецікаві

Feb 03, 2017 12:43

Оригинал взят у kampfflieger в Гішторія до вихідних


От ще за допоміжні крейсера кстатє. На фото голандський танкер "Ондіна", грізна бойова машина із однією 102мм гарматою.

Одного дня, а саме 11 листопада 1942 року "Ондіна" і тральщик "Бенгал" (одна 76мм гармата, одна 40мм і дві 25 мм) прямували в Абадан. Це гордо називалося "конвой".

Близько полудня цей конвой перестріла пара японських допоміжних крейсерів, "Хококу Мару" і "Айкоку Мару" (на кожному вісім 140мм, два 80мм, торпедні апарати і таке інше).

Шоб не перегружати пост нецікавими підробицями, скажу шо "Хікоку Мару" спалахнув практично одразу і затонув трохи більше, ніж за годину з початку бою.

"Бенгал", розстрілявши всі снаряди, поставив димзавісу і взяв курс на Дієго-Гарсія, куди й прибув, побитий, але з неушкодженим екіпажем.

Коли боєзапас на танкері скінчився, капітан "Ондіни" віддав наказ спустити прапор і залишити судно, після чого загинув від японського снаряду. З "Айкоку Мару" випустили три торпеди, дві з яких влучили, і розстріляли шлюпки з кулеметів, після чого зайнялися порятунком своїх.

Голандський старпом, побачивши, шо зараз не до них, віддав команду повернутися на судно. Рятувальна команда загасила пожежі, вирівняла корабель, а ближче до ночі запустила машину. Через тиждень "Ондіна" була у Фрімантлі.

Англо-індійсько-голандський конвой втратив п'ятьох чоловік - капітан "Ондіни" і четверо в шлюпках, що загинули від кулеметів. Японці втратили допоміжний крейсер і 76 моряків.

Так завершилася славна історія японського рейдерства. Більше самураї допоміжні крейсера не пускали в море, шоб не позоритись.

Друга Світова, військово-історичне, Військово-морське

Previous post Next post
Up