Обмежувальне

Jul 20, 2021 23:23


Тут почалося бурління гівна з приводу планів Макрона змусити французів поголовно прищепитися проти ковіду. Мовляв, нікуди не будуть нещеплених пускати, і будуть над ними всіляко глумитися, наприклад, змушувати щокожних 48 годин тестуватися за власний кошт.

Я, чесно кажучи, не знаю, що там у Франції, не цікавився, але можу процитувати один прикольний український документ:

Стаття 21. Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах.
Стаття 22. Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними.
Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.
При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.
Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.
Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.
Стаття 28. Кожен має право на повагу до його гідності.
Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.
Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам.
Стаття 64. Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.
В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 цієї Конституції.

Ну, це так, в загальних рисах. Взагалі, прикольна писулька, варто перечитати, якщо хтось не в курсі, що там. Там деякі моменти не мають відношення до теми - це про катування і про досліди на людях. Але як написано - так і зкопіпастив. По суті, будь-яка спроба проводити сегрегацію громадян за наявністю/відсутністю вакцинаційного паспорту чи довідки про тести - антиконституційна. І що особливо важливо, це положення Конституції неможливо призупинити навіть під час надзвичайного стану, що окремо оговорено у Конституції.

Додам, що існує ще так звана "медична таємниця", і що ніхто не зобов'язаний видавати інформацію щодо стану свого здоров'я, окрім кількох чітко визначених випадків: у випадку інфікованості СНІДом, у випадку, коли психічно хворий потребує допомоги, та у випадку, коли наркозалежний постає перед судом - в цих випадках інформація про стан здоров'я громадянина може бути розголошена проти його волі. В усіх інших випадках вимагання інформації про стан здоров'я громадянина - про наявність антитіл чи проходження вакцинації - є незаконним та антиконституційним.

Оскільки передбачаю вигуки з місць щодо обмежень на трансграничні пересування, то мушу зазначити, що інші країни нам, громадянам України, нічого не винні і не мають перед нами жодних зобов'язань. В'їзд в іншу країну - це не право, яким ми володіємо. Це привілей, що його нам тимчасово надає інша країна. Або не надає. Або вимагає того чи іншого, п'ятого чи десятого, а вже питання нашого вільного вибору - чи ми пристанемо на ті вимоги, а чи ні. Але всередині України для громадян України все зовсім-зовсім інакше. І від нас, громадян України, ніхто в Україні не має права вимагати більшого, ніж записано в Конституції України.

Отака хня, малята.
Previous post Next post
Up