Замислене

Jan 09, 2021 17:42


Несподівано повстало питання, зовсім не таке просте, як могло би здаватися.

Який імунітет від ковіду кращий - той, що набутий природнім шляхом перехворілими безсимптомно чи у легкій формі, чи штучний, той, що набуто шляхом вакцинації? Будь ласка, аргументуйте свій вибір у коментах.

Poll

Leave a comment

kondybas January 9 2021, 18:05:27 UTC
Зменшення титру антитіл - це абсолютно нормальна поведінка імунної системи, яка не потребує додаткового втручання.

Спробую пояснити, схематично розписавши фази перебігу інфекційної хвороби

1. Організм не має імунітету (титр нуль), в нього потрапляє патоген в малій кількості.
2. Не зустрічаючи опору (титр нуль), патоген розмножується експоненційно, наявний вже в великій кількості.
3. Організм починає підбирати сигнатури патогена, виробляючи антитіла (титр росте) , патоген продовжує розмножуватися експоненційно, наявний вже в дуже великій кількості. Десь в цей момент проявляються симптоми, як наслідок ураження тканин та органів (саме внаслідок дуже великої кількості патогену)
4. Організм успішно підібрав сигнатури і масово продукує антитіла (титр швидко росте) , еспоненційний ріст кількості патогену припиняється.
5. Організм продовжує виробляти антитіла (титр стабілізується), кількість патогену зменшується до мінімуму.
6. Кількість антитіл, яким нема чого нейтралізувати, росте, організм уповільнює продукцію антитіл (титр починає зменшуватися), кількість патогену зменшується до гомеопатичних концентрацій.
7. Продуковані антитіла, що мають певний строк життя, поступово здихають (титр асимптотично зменшується), організм продукує антитіла в гомеопатичних кількостях, патоген присутній також в гомеопатичних кількостях.
8. Організм продовжує продукувати антитіла в гомеопатичних кількостях (титр стабілізується на низькому рівні) , патоген присутній в гомеопатичних кількостях. У випадку розмноження патогену, організм, вже маючи сигнатури, одразу перейде до п.4.

Це стандартна картина, яку можна проілюструвати на аналогії:
Коли бамбас буде деокупований, туди будуть введені усі наявні сили - армія, нацгвардія, СБУ та поліція, аби форсовано виявити та знешкодити усіх патогенів рускємірія. Коли переважну частину тих патогенів знешкодять, залишиться лише відносно нечисленне СБУ, що буде моніторити ситуацію на предмет поодиноких уєбанів. А у випадку рецидиву знову в діло підуть армія та нацгвардія. Якось так.

Тому не слід вважати зменшення титру чимось неприпустимим. Це нормальна поведінка імунної системи. Від аврального запального процесу переходимо до штатних патрулювання та моніторингу.

Reply


Leave a comment

Up