Плани міняються щохвилини. Проте я навчилася до цього відноситись філософськи :) ну не їдемо сьогодні ввечері, бо пралку мають привезти. ок. не їдемо завтра зранку, бо мені екстренно/непередбачувано і конче треба бути на роботі. ок. ну не їдемо в обід, бо ще щось там. значить поїдемо ввечері, бодай на один день. А там може із понеділком пощастить :) дивна я... не можу відмовити людям у їхніх проханнях, особливо, коли у них проблеми. А як же мої плани? мої близькі з мене прозрівають...
В тему спецій про Ваніль :) коротко
Ваніль - відноситься до ліаноподібни рослин, до родини орхідей. Як прянощі викортисовується власне плід. Батьківщина ванілі - Мексика. До Європи ваніль, як найцінніші прянощі привіз - Колумб. Ваніль має приємний пряний гіркуватий присмак, який добре підкреслюється цукровою пудрою. Використовується для кондитерських (кремів для тортів, тіста для печива і т.ін.) та молочних (йогурти, вершки, сирки) виробів зазвичай використовують спеціально приготований ванільний цукор. Цукор насипають до скляної посудини зі щільною кришкою і додають туди декілька шматочків розрізаного плоду ванілі, за декілька годин цукор набуває стійкого ванільного аромату. Для виготовлення лікерів та інших напоїв ванільну паличку вкидають до посудини з напоєм, а перед фасуванням у пляшки вилучають. У харчовій промисловості використовують також синтетичний ванілін.
У народній медицині ваніль використовується при лихорадці, психічних захворюваннях, сонливості. Використовується для виготовлення парфумів та косметики. Аромат ванілі знімає роздратування, заспокоює, приносить відчуття душевного комфорту.
Особисто я люблю нотки ванілі у косметиці: шампунь, гель для душу, крем для тіла, особливо ввечері ..м-м-м-м Люблю також у десертах, випічці, до кави/чаю, на днях додавала до домашнього йогурту :) нещодавно відкрила для себе зелений чай з ванілю.
Улюбленого рецепту не знайшла, бо люблю додавати ледь не будь-куди :)