Як готувати морозиво

Aug 02, 2015 16:24

Завжди було цікаво:  як же роблять морозиво? Чи можливо його приготувати самому в домашніх умовах? Які незвичні бувають смаки морозива і де таке можна спробувати?

1. На всі ці запитання нам відповідав власник «Gelato» на майстер-класі у Львові Підсадний Юрій.


2. Секрет якісного морозива - це його складові! Важливо, щоб вони були натуральними, без додавання консервантів. Це можна зрозуміти по терміну зберігання морозива, адже фабричне зберігається до 6 місяців. Досліджуючи склад магазинного морозива і інших продуктів, що доступні нам, українцям, містять шкідживі для здоров’я жири (пальмова олія і таке інше).
Морозиво «Gelato» зберігається до одного місяця. Якщо хочете бути здоровими - їжте здорову їжу!


3. В натуральному морозиві ви знайдете такі інгрідієнти:

  • молоко 3,2 %;
  • цукрова пудра;
  • вершки 30 % (дуже важливо, щоб був саме такий відсоток жирності, особливо, якщо це машинне виробництво);
  • жовтки курячі.
4.


5. Якщо ви бажаєте готувати не «Пломбір», тоді додаєте горіхову пасту, банан, мятна паста, какао тощо.


6.


7.


8. Іноді складно знайти «правильні» кондитерські вершки українського виробництва, тому часто використовують польські і інші.
Якщо збираєтесь замовити горіхову пасту для приготування власного морозива, то зважайте на її ціну, ось таке відеречко коштуватиме 80 євро. Машинне виробництво краще ніж ручне, воно економить час і зробить морозиво правильної текстури, а вручну потрібно перемішувати морозиво через короткий термін часу протягом дня чи доби.


На першому етапі всі інгрідієнти змішуються і потрапляють до фризеру (машинного обладнання).
Готує морозиво сам власник «Gelato» Юра та його дружина Катя.
Суміш постійно перемішується і охолоджується 8 хвилин. Після цього етапу консистенція схожа на готове морозиво, але воно швидко тане і має дуже солодкий смак, кремоподібна консистенція. Тому потрібно перейти до наступного етапу - заморожування морозива в шок-фризері, приблизний час 1,5 доби при температурі -22, - 25 С (може досягати до -40 С). Це і є завершальним етапом.
Експеременти зі смаками - це завжди добре! Всі відомі кухарі завжди в пошуках нових смаків, поєднувального і не дуже :)
На майстер-класі запропонували варіант «дорослого» сорбету з пива. У них є велика перевага, вони не містять молочних продуктів і це підходить людям, які не вживають молоко.
Всіх здивувало, що сорбет вийшов білого кольору.
Для пивного сорбету потрібні такі інгрідієнти:
  • Пиво живе, світе;
  • Лимонна кислота;
  • Вода.
На смак як пиво, тільки в іншому, більш цікавому охолодженому оформленні.


А зараз кілька рецептів - пропозицій від Шефа.

Рецепт ананасового щербету.
Інгрідієнти (на 8 порцій):
  • 70г цукру;
  • 50 г води;
  • цедра одного лимону більшими кусками;
  • Сік одного лимону;
  • 1 зрілий ананас;
  • 200г маскарпоне.
Як робити ?
Металеву форму помістити у морозильник. Цукор, воду та цедру у маленькій каструльці варити на маленькому вогні 2 хвилини від моменту кипіння. Вибрати цедру, додати сік, варити ще 1 хвилину і зняти з вогню. Дати можливість охолонути.
Ананас почистити, вирізати серединку. Збити блендером в пюре. Додати цукровий сироп та маскарпоне, і ретелньо збити. Помістити у посудину і заморожувати 2-3 години, при цьому що 20-30 хв. перемішувати вилкою.
Щербет подавати як морозиво з фруктами.
Рецепт пломбіру класичного.
Інгрідієнти:
• курячий жовток - 4 шт;
• Молоко (3,2%) - 500 мл;
• вершки (30% - 35%) - 500 мл;
• цукрова пудра -180 г;
• ванілін.
Жовтки розтерти до білого кольору з цукровою пудрою і поступово ввести молоко, добре перемішати міксером, додати ванілін і поставити на малий вогонь. При безперервному помішуванні довести майже до кипіння (борозенка на ложці, проведена пальцем, не відразу зникає), але не кип'ятити. Якщо ви пропустили момент, і жовтки згорнулися, - процідити крізь сито і повторити процедуру з новими жовтками. Процідити цей крем через сито в форму, де будете заморожувати і поставити в морозильник до напівзамороженого стану. Вершки 35% жирності збити в міцну піну і ввести в уже замерзаючий крем. Збити все ще раз і поставити знову в холод. Через 1,5 години все знову перемішати, додати горіхи, цукати, шоколад і заморозити до готовності.

P.S.  Якщо у Вас з’явилося бажання спробувати це морозиво, це можна зробити за адресами, які зазначні на саті http://gelato.lviv.ua/news.html , а також можна замовлятити морозиво додому.

фото, Майстер клас, блог, морозиво, кулінарія, майстер-клас, Львів, кухня, Україна

Previous post Next post
Up