Getroffen door het Twilight-virus!

Jan 16, 2010 17:55

Ook ik ben getroffen door het Twilight virus en ik ben mij eigenlijk gaan afvragen waarom zoveel mensen in de ban zijn van deze boeken (en de films).

Het eerste boek stond al een lange tijd in mijn boekenkast maar ik had geen behoefte om hem te lezen. Op internet vond ik heel veel negatieve reacties op het verhaal en de wijze waarop Meyer het boek schreef. Opvallend was vooral dat de boeken steeds vergeleken werden met de boeken van Rowling, de Harry Potter reeks. Volgens velen heeft Meyer een slechte schrijfstijl en weinig variatie in woordkeuze. Helaas, liet ik mij meeslepen door de vooroordelen en had ik geen zin om iets te lezen wat zowat de halve wereldbevolking gelezen had (Oké dat is iets overdreven
)!

Eind november kwam mijn vader langs met de film van Twilight. Ik was wel benieuwd en ging hem eens kijken. 'Woow, dit is echt gaaf' was mijn eerste reactie eigenlijk en ik besloot gelijk om het boek te gaan lezen. Dat was het begin van m'n virus en ik heb gelijk de rest van de boeken gekocht (en gekregen van de Sint en Kerst).

De boeken hebben mij veel meer geraakt dan de films (Twilight en New Moon). Vooral 'Eclipse' vond ik heel erg goed geschreven. Je lees de boeken door de ogen van Bella, een gewoon meisje: niet te knap, buitenbeentje, struikelt over alles en trekt het ongeluk aan. Veel meisjes kunnen zich daarom vinden in de personage en spiegelen hun eigen persoonlijkheid op Bella. Je wordt eigenlijk ook gewoon verliefd op de knappe, mysterieuze Edward (althans ik wel)! Een levensgevaarlijke liefde.

(SPOILER BREAKING DAWN !! SCHUINGEDRUKTE TEKST BEVAT SPOILER VAN BREAKING DAWN, MENSEN DIE WACHTEN OP DE NEDERLANDSE VERSIE: NIET LEZEN ALS JE NOG NIETS WILT WETEN!)
Daarom viel juist Breaking Dawn zo tegen. Bella's leven was constant in gevaar als ze met Edward was. Dat gevaar is geweken wanneer ze ook vampier wordt. De spanning tussen de twee is weg, haar leven is niet meer in gevaar. Ze heeft haar keuze gemaakt tussen Edward en Jacob dus de vraag is ook beantwoord. Het werd eigenlijk allemaal een beetje normaal, ze krijgen een kind. Het kwam eigenlijk allemaal terug naar de werkelijkheid (als we het vampier zijn niet meerekenen). Jammer want dat was juist die spanning tussen Bella en Edward wat de boeken leuk maakt.

Na het lezen van de boeken was ik ook totaal niet eens met die vooroordelen over de boeken. Naar mijn mening kan je de boeken van Twilight niet vergelijken met de boeken van Harry Potter. Ten eerste is Twilight een totaal ander verhaal, veel realistischer (behalve de vampieren en weerwolven) want ze bevinden zich tussen de gewone mens op een Amerikaanse Highschool. Harry Potter is daarbij veel verder gezocht en verwikkeld in veel meer mythes en gaat over het verslaan van het kwaad. Terwijl Twilight een liefdesverhaal is.
Ten tweede is Twilight geschreven in een ik-perspectief en bij Harry Potter is dit niet, waardoor je al heel ander soort boek hebt. Het zijn gewoon twee verschillende verhalen en twee verschillende schrijfsters. De vergelijkingen tussen de verhalen slaan nergens op!

Dus heb je de boeken nog niet gelezen en houd je van verhalen over vampieren dan moet je vooral deze boeken lezen. Of kijk de films!
Ik heb het een lange tijd tegengehouden maar nu ben ik net als miljoenen andere fans, in de ban van Bella en haar liefde voor Edward!

review, twilight, books

Previous post Next post
Up