Juist beste vriendjes en vriendinnetjes, wederom een update. En wederom over een televisieprogramma..
Ik was toch best onder de indruk van de ambitie van het programma, de sfeer en de mensen die erin zitten. Maar wat is het dan? Nachtland is een cultureel programma "in de nacht over de nacht". Het draait om mensen die voor het maken van hun kunst de inspiratie halen uit de nacht. De sfeer die daarbij wordt gecreëerd is prachtig, de mensen die erin voorkomen zijn interessant. Ze hebben het niet slechts over hun kunst, maar ook over andere onderwerpen. Het "waarom" van de kunst. Zo was er vannacht bijvoorbeeld een muzikant uit Twente die op zoek was naar het kleinste publiek en de intimiteit van zijn voorstelling. Hij had ook een hekel aan de grootschalige, oppervlakkige massabijeenkomsten van bijvoorbeeld dance events in bijvoorbeeld een voetbalstadion. Dat was volgens hem te vergelijken met een nazi-bijeenkomt. Niet zozeer door de boodschap, want iedereen ging toen in het wit gekleed en luisterde naar hoe 'hun held', de muzikant, de vrede predikte. Op zich een mooie boodschap. Maar wat hij ermee bedoelde was dat iedereen naar die ene persoon op de stip keek en dat zo iedereen zijn individualiteit verloor. Voor hetzelfde geld werd er namelijk wél het nazisme verkondigd, het zou op dezelfde manier gebeuren. Allen kijkend naar die een die spreekt. Allen luisterend. Allen in vervoering zonder nadenken. Het enige wat verschilt zijn de woorden. Ook Nazi's geloofden immers in hun heilige zaak, dat zij iets goeds voor de wereld aan het doen waren. Zo ook deze mensen. Vanuit hun eigen optiek waren ze dus in feite met hetzelfde doel bezig. Allebei was het een massabijeenkomt.
Ik bedoel, waar haal je tegenwoordig nog dat soort mensen vandaan? Die zowel respect tonen voor iedereen als hun eigen pad volgen. Heeft hij niet compleet gelijk dat zelfs door de kleinste ongelijkheid tussen personen er al individualiteit verloren gaat? Daarom zoekt hij ook naar het kleinste publiek, naar de intimiteit. Pas daar kan individualiteit tot volle uiting komen. Ik vind het op zich een prachtige gedachte. En dat gekoppeld aan de teksten van zijn muziek (de muziek op zich was niet zoveel aan, maar de kracht en emotie die eruit sprak was echt prachtig) en als je daar dan de beelden van een nachtelijke wandeling bij ziet. Ik kreeg werkelijk kippenvel en vochtige ogen. Dat was ultieme schoonheid. Beeld, geluid, gedachte en gevoel gecombineerd tot 1 krachtig gevoel... Er zijn weinig TV-programma's die dat kunnen. Ik vind het werkelijk jammer dat ik niet kon ruiken via de TV hoe het daar buiten rook. Want nachtgeur is ook iets heel aparts. En de koelte van de omklemmende, maar toch rustgevende en troostende voelen zelfs zonder dat je buiten bent. Ik zou eigenlijk buiten moeten kijken ;)
Ik weet niet of jullie dit allemaal kunnen waarderen, want het gaat echt om de sfeer en het idee, dus als je geen geduld hebt en alleen kijkt voor de kunst op zich, dan is dit niet het goede programma. Bij dit programma gaat het om de inspiratie. Maar probeer toch eens een keer te kijken, want het is waarschijnlijk de moeite waard.
Elke woensdagavond van 23.45 tot 00.15: Nachtland
Citaat uit TV-gids.nl (
http://www.tvgids.nl/detail.php?pid=1413306&tab=1) :
"Bekende en minder bekende nachtbrakers en nachtvlinders gaan op zoek naar hun inspiratie uit de nacht. -Op het web. Live webradio: aansluitend op de televisie afleveringen gaat om 0.00 uur de club open: Nachtland Hotel. Vanaf een locatie (binnenkort bekend) ergens in het donker presenteren de nachtbrakers en vlinders hun radioprogramma tot diep, diep in de nacht. -De site: hier begint en eindigt alles. Iedereen is welkom om dit braakliggend stuk land te ontginnnen: alles over slapen en wakker zijn, met webcams op wakkere uilen, met slaapmiddelen, slaapmaskers, recepten voor nightsnacks, dat wat het daglicht niet verdragen kan, én een geruststellend woordje van de nachtzuster. Verder alles wat u miste op tv en webradio, maar let op, wees erbij want met het eerste licht, gaat Nachtland dicht
Def P is de nachtbraker die met eigenzinnige columns de gasten van vanavond introduceert. Trompettiste Saskia Laroo neemt ons vervolgens mee de stad in waar ze wil laten horen hoe mooi het is om 's nachts trompet te spelen: in een kroeg in Amsterdam, achter het Centraal Station, thuis terwijl de slapende buren klagen en uiteindelijk in een roeibootje op het water bij haar geboortedorp Den Ilp. De eigenzinnige cabaretier André Manuel houdt een pleidooi voor de kleinschaligheid en tegen de grootstedelijke commerciële amusementscultuur. Hij neemt ons mee in de Twentse nacht naar het kleinst denkbare podium. Hij trekt een vergelijking tussen de nazi-praktijken en de grootschalige dance events in stadions en valleys. De Nachtwacht 2 minuten later: nachtschilders Ernst Voss en Aldert Mantje worden iedere week gevolgd in hun poging om de Nachtwacht 2 minuten later te schilderen op ware grootte en onder barre omstandigheden.... Op het groepsportret van de compagnie van kapitein Frans Banning Cocq hebben alle geportretteerden al eeuwenlang hun vaste stek. Maar hoe ziet de door Rembrandt geschilderde groep er twee minuten later uit? Staan de mensen nog stokstijf in het gelid of hebben ze allemaal een andere positie ingenomen? Voss en Mantje laten het zien en hebben grootse plannen met hun Nachtwacht"
Nog een laatste citaat uit de VARA-gids:
"Tegenwoordig worden programma's gemaakt voor doelgroepen. Je hebt zorgzame ouders, tolerante wereldburgers en ga zo maar door. Nachtland richt zich op de tolerante wereldburger, en daar zijn er gewoon niet zo veel van."
Ik hoop dat ik iets van mijn enthousiasme over heb kunnen dragen, en anders is het jammer maar helaas ;)
*knuffelt jullie allemaal*
Jorrit