Луганськ. «Відкритий доступ». Третя спроба: цього разу - димова шашка

Dec 29, 2013 16:17



В Луганську втретє намагалися зірвати перегляд новели «Межгір'я» з документального циклу «Відкритий доступ». Здавалося б, що страшного в тій документалці? Ми щось нове дізнаємось? Але, як показує досвід останніх днів, дехто «Відкритого доступу» дуже боїться.


Показ планували після народного віче біля пам'ятника Шевченку. Та місце зборів довелося змінити. Замість віче були новорічні пісні. Ті, хто кілька днів тому влаштував біля пам'ятника караоке, повторили свій фокус.




Звону колонки, знову гучна музика. Знову колишній заступник міського голови, колишній «есдек», колишній «бютівець», а нині - активіст «Українського вибору» Сергій Сафо. Цього разу відомий своїми ексцентричними вчинками однофамилець давньогрецької поетеси одягнув костюм Діда Мороза та заглушав опозиціонерів гучними співами. Доволі сюрреалістична картина: на постаменті - місцеві лідери опозицуії й громадські активісти, по периметру розтягнуто великий синьо-жовтий прапор, а в центрі - цей медведчуківський Дід Мороз співає «В краю магнолій».


Довго терпіти це згущання не могли та перемістилися поближче до влади.


Довго терпіти це згущання не могли та перемістилися поближче до влади. Віче проходило біля будівлі облдержадміністрації. Під охороною міліції. Їх було дуже багато. Живою стіною стали вони біля входу.


Речовки «Зека геть!» та «Слава Україні!» заглушала музика з колонок. Нарешті, після числених опозиційних промов розпочалося те, чого так довго чекали. Довгоочікуваний показ. Нагадаю тим, хто не в курсі. Активісти «Громадського сектору Луганського Євромайдану» вже двічі намагалися влаштувати в місті показ кіноновели «Межгір'я» з циклу «Відкритий доступ». Двічі показ зривали. Минулого разу облили екран зеленкою та залили ноутбук чаєм.

Сьогоднішній показ відбувався в умовах, наближених до бойових. Активісти, живим ланцюгом затуляють генератор. Скріплені скотчем аркуші паперу замість знищеного екрану.



Не було сидячих місць. Та й стоячих було не так багато. Мені самому довелося сісти наприсядки. Ті, хто хотив бачити, скупчилися біля обладнання, яке встановили прямо біля сходів ОДА, та дивилися.




Серед глядачів побачив багато бабусь. «Інтернету в мене нема, а на телебаченні все одно брешуть», - скаржилася одна з них іншій.

Аж ось - вибух. Димову шашку кинули в кількох метрах від місця перегляду. Поруч знаходилася велика кількість працівників міліції, але ніхто з них не став на заваді.


«Хероя» (слово «титушка» мені не дуже подобається) активісти спіймали одразу.




Аби цими фото не ввести вас в оману ще раз зазначу, що не міліція ловила хулігана, а хлопці з небайдужих. Спіймали та передали міліції. «Бомбіста» повезли до Ленінського райвідділку. Після цього показ відновився. Фільм про Межгір'я в Луганську все ж таки побачили.


Цю епохальну подією відзначили йолкою, за зразком майданівської. Її поставили так само біля сходів облдержадміністрації. Та мандаринами. Новий рік все ж таки незабаром.


Мандарини роздавала дівчинка із синьо-жовтим прапором на плечах. Намагалася пригостити міліціянтів та ті відмовлялися. Мабуть, боялися наколотих цитрусових.

євромайдан, луганськ, провокація, межгір'я, вибух, відкритий доступ

Previous post Next post
Up