Наступний масовий протест остаточно розвалить Росію

Apr 16, 2021 15:15



На хвилях Орди трохи довше рубрика "Наступний масовий протест остаточно розвалить Росію»

Любі друзі, а вчора, після двох текстів про обрубаний турпотік до Туреччини, до нас в коментарі прийшло щось STAS і, безладно розмахуючи суглобами, вкинуло похмуре пророцтво.

Цитуємо: "та не проблема, хлопці. З'їздимо в Кострому. Тільки на виборах нічому не дивуйтеся, і обгрунтовано не питайте, як так, ЕДРО пролетіло, а влада у лібералів. Заборони хороші в міру, комуняки на цьому шию поламали та й путінці туди ж невідворотно лізуть".

Ви знаєте, любі друзі, що ректальна фіксація деяких сучасників на листі вподоби нашому почуттю прекрасного, тому щось STAS відразу ж був призначений на почесну посаду амбасадора нашого бренду і тепер, напевно, ходить по іншим чатах і розповідає, як тупа Орда його забанила, хоча він попереджав про небезпеку оксамитової революції в країні у зв'язку з анулюванням путівок до Туреччини.

Але питання почули, тема благодатна, тому давайте поробуем ще раз її розібрати з точки зору формальної логіки, без зайвих кукуріку.

По-перше, давайте трохи розімнемо голову. Сьогодні ми з вами живемо в світі, який в силу власної технологічної прокачанности (і відсутності здорової цензури) постійно Ddos'іт нам мозок неструктурованою інформацією і нескінченною кількістю її вільних інтерпретацій. У певному сенсі людство вже деякий час проходить точку інформаційної сингулярності, в якій кількість вхідної інформації перевищує здатність людства її оперативно і якісно обробляти.

В результаті ми з вами можемо спостерігати цікавий парадокс: з одного боку, галопуючими темпами множаться наші фактичні знання про навколишній світ. Навіть у самих дрібницях - наприклад, якщо ви прочитаєте велику статтю Юлі Латиніної на тему воєнки або геополітики, ви обов'язково отримаєте фактичне знання про те, що Юля Латиніна є дура дурепою. Воно навряд чи вам сильно стане в нагоді в житті, але, тим не менш, воно тепер ваше, ви будете з ним жити.

З іншого боку, нерівномірне засвоєння людством вхідної фактичної інформації ще більш високими темпами множить таку абстрактну (але важливу) величину як колективне незнання (вибачте за слово з великої літери, ми себе Паоло Коельо зараз відчули, брр) про навколишній світ.

Для прикладу наведемо гіпотетичну публікацію в журналі Lancet на тему, припустимо, боротьби з малярією, яка сьогодні цікава вузькому числу фахівців і окремим жителям деяких країн тропічного поясу. Навіть якщо в статті буде описаний локальний прорив в боротьбі з малярією або вказані невірні методики лікування захворювання з недалекого минулого - іншими словами, буде представлено нове фактичне і актуальне знання - воно автоматом породить кратну величину незнання в нашому світі, тому що не буде засвоєно мільярдами наших сучасників. Це означає, що хтось, не дай Бог, випробувавши на собі перші симптоми малярії, звично прикладе до голови подорожник і буде чекати кілька днів-раптом допоможе - перш, ніж звернутися до лікаря по страховці.

І так з будь-яким фактичним знанням. Багато, наприклад, досі вважають, що вакцина від ковіда дає стовідсотковий захист від хвороби, а так само +15% до швидкості, +7% до витривалості і +19% до випадання золота в данже, коли валиш епічного монстра, хоча рівно зворотне твердження давно доступно в нескінченній кількості відкритих джерел з посиланням на офіційні особи.

Ближче до справи.

Не знаємо точно, чому воно так, але нашому з вами біологічному виду незнання на підсвідомому рівні доставляє дискомфорт і заподіює тривогу за власне майбутнє. Настільки, що кожен з нас усіма правдами і неправдами прагне створити у себе в голові більш-менш повну картину світу, навіть якщо на окремі її фрагменти в силу нестачі часу доведеться вішати інформаційні латки на зразок гороскопів, передбачень баби Ванги, чуток і думок авторитетних для нас осіб. У нашому гіпотетичному випадку з журналом Lancet такою необхідною для людини латкою буде уявлення про те, що прикладений до голови подорожник може нехило допомогти.

І так у всьому. Навіть в голові початківця тіктокера пубертатного віку, любі друзі, який ніколи всерйоз не цікавився політикою, обов'язково буде присутній деяке уявлення про ставлення Росії і США, нехай воно і буде наспіх скроєно з двох-трьох статей про РФ, прочитаних по діагоналі на Медузі, і приємних спогадів про американський кінематограф, в якому афро-американський трансгендер зіграв Жанну д'Арк. Навіть на цьому рівні людина здатна сформувати ставлення до нашої і не нашій країні і вибрати для себе сторону конфлікту.

Будь-яка спроба зірвати цю латку викличе у людини хворобливу реакцію, тому що з його точки зору латати потім доведеться не тільки уявлення про Америку і Росію, але і всю картину світу в цілому, яка фоново в його голові вибудовувалася роками.

До чого ми це все.

Боязнь ось-ось революції в Росії, якщо як слід накачатися неструктурованою інформацією, сьогодні відноситься рівно до того ж розряду інформаційних латочок, що і уявлення про Америку як про надуспішної країні, в якій немає проблем просто тому, що в сто разів дивленому серіалі «Друзі» у головних героїв немає проблем економічного або соціального характеру.

Ми з вами протягом останніх двох десятиліть (раніше було не до того) спостерігаємо за низкою оксамитових революцій на пострадянському просторі, в арабському світі, в країнах Південної Америки і періодично натикаємося то тут, то там на загрози, мовляв, тримайтеся, росіяни, ось-ось прийде і ваша черга. Політрук вам бреше, еліти вас вже зрадили, молоде покоління назавжди втрачено, ваша економіка розірвана на шматки, ви є країна-бензоколонка, вас виключили з G8, ви вже у світовій ізоляції, у вас слабка валюта, у вас іржава зброя, по регіонах ось-ось піде парад незалежностей, опозиція знову вивела на вулиці десятки тисяч людей.

І так приблизно два десятиліття, любі друзі, нас з вами з різних кутів Ddos'ять ось-ось розвалом на тлі колапсуючих держав по всьому світу і…

Гляньте у вікно. Там все стоїть поки?

Ми знаємо, що варто. Але тривога-то нікуди не йде, бо ворог не дрімає, задумав щось недобре, адже готуються тихою сапою літні протести на підтримку Навального.

Звичайно, готуються. Підготовка протестів в Росії - це взагалі константа, протести в Росії були протягом всієї новітньої історії, і в столицях, і в регіонах, але не один з них до насильницького захоплення влади (а саме цього деякі наші сучасники особливо бояться) не привів.

Що стосується літніх протестів (або навіть весняних, але обов'язково перед думськими виборами), хоч ми і не бозна які провісники, вважаємо, що вони повинні більш-менш збігтися за часом з можливою військовою розв'язкою на Донбасі, яка, ми вже писали, сьогодні в певному сенсі вигідна всім і навіть нашої з вами Федерації. Якщо поставити себе на місце наших передбачуваних супротивників, то будь-який конфлікт за участю Росії повинен супроводжуватися відкриттям другого, внутрішнього, фронту. По-перше, це добре для медійного відеоряду, типу, Путін намагається замовкнути внутрішнє невдоволення, розв'язуючи війну на Донбасі. По-друге, це вимагає від керівництва нашої з вами Федерації пильно стежити відразу за двома напрямками, розпорошуючи управлінський ресурс. Ми б ще, чесно, і відключення SWIFT'А під ці дати підігнали, щоб справжній стрес-тест влаштувати управлінським елітам, списавши міру на утиск прав людини в Росії і зовнішню агресію по відношенню до України, але, повторимося, ми не бозна які провісники і фігачимо чисто з точки зору формальної логіки.

Однак, про що ми з упевненістю можемо сьогодні говорити, так це про те, що ніяка п'ята колона, тим більше наша, російська, яка морально збанкрутіла, сьогодні кривавий режим похитнути не може.

Для початку очевидне. Подивіться на бардак, що твориться в ці дні на контенті-смітнику (прим: мова про Європу). Французькі фермери підпалюють гній прямо біля адміністративних будівель, в Німеччині регулярні масові протести проти локдауну, у Великобританії ще зовсім недавно-теж. У Голландії-теж. У Бельгії народ з готовністю веде позиційні бої підручними засобами в межах міста з поліцією так, що офіцер вже не розуміє, де свої, а де чужі. І триває це не тиждень, не місяць, і навіть не рік.

Підсумок? Та ніякого підсумку, побилися і розійшлися до наступного разу, Європейські еліти навіть не сверблять особливо з цього приводу. Ну, розігнали людей водометами, ну, поклали кількох пенсіонерів мордочкою в асфальт, ну комусь в око гумова куля прилетіла, давайте краще розберемо зараз, скільки відсотків набере АдН (Альтернатива для Німеччини) на майбутніх парламентських. І все. Вся ось ця красива вулична двіжуха в передових країнах дивним чином запаралелілась з дорослим політичним життям, ніяк, при цьому, не впливаючи ні на зовнішній, ні, за великим рахунком, на внутрішньополітичний курс країни.

Хоча іскрить неймовірно гарно.

Так от, Росія, любі друзі, поки що навіть на гарматний постріл до цієї точки соціальної біфуркації не підійшла, хоча розмови вже років двадцять йдуть. До повного нашого з вами розпаду ми як мінімум повинні пережити роки соціальних потрясінь, палаючих покришок і погромів - і то не факт, що за їх підсумком ми розпадемося. Подивіться на Україну. Скільки років подиха-здихає, подиха-здихає, ні грошей немає, ні інфраструктури, ні ресурсної бази, ні технологій - але навіть у неї, ми бачимо, як у держави є певний запас міцності (уміли ж у Радянському Союзі будувати!).

Тепер спробуйте змоделювати масові протестні акції в Росії майбутнього літа. З галдящей молоддю, провокаторами і деякою частиною дорослих душевно хворих сучасників - нехай їх будуть десятки тисяч, щоб страшніше зараз було.

Куди вони цим протестом рушать? Полізуть через кремлівську стіну, щоб штурмувати кабінет Путіна? Типу, хто сидить в цьому кабінеті, той і управляє країною? Ну, можуть в теорії, але ні контролю над фінансовими ресурсами, ні контролю над силовими ресурсами, ні контролю над системоутворюючими галузями, ні навіть контролю над телеграфом це їм не дасть. При такому розкладі це буде просто питання часу, коли сили правопорядку перегрупуються, перекинуть підкріплення, зачистять локацію вертепу і ушлють всіх на Колиму.

Всі розмови про масові перебіжках еліт в табір противника - це, звичайно, добре, в рамках розважальної програми в секції коментарів на якомусь айтішному форумі, але насправді люди, вже сьогодні займають високі пости в державній структурі (маючи перед очима сумний досвід довірливих сусідів) будуть триматися за свої місця зубами і пальцями до останнього, тому що альтернативою для них при насильницькій зміні ладу буде в кращому випадку в'язниця. І відступати їм сьогодні нікуди, тому що на планеті, крім Китаю, сьогодні навряд чи знайдеться інша держава, яка не видасть їх на першу вимогу в США або Євросоюз.

Але повернемося до вулиці.

Революція в країні, любі друзі, вимагає не 1-2% підтримки населення, щоб зайняти якийсь московський п'ятак. Революція вимагає десятків відсотків цієї підтримки, плюс неконтрольований обіг вогнепалу та піротехніки на окремо взятій території, плюс стабільний канал військової та фінансової допомоги ззовні. Ні підтримки населення, ні зброї, ні тим більше можливості прийняти на своїй території зовнішні збройні сили у нашої несистемної опозиції сьогодні немає. Її роль - це підтанцьовка на тлі великих, більш значущих, світових подій. Вона у нас Заходом чисто для нервяка підгодовується, виключно, щоб створити потрібний інформаційний фон і викликати занепокоєння місцевого населення, яке в масових акціях бачить втілення своїх підсвідомих страхів: «влада ослабла, влада ліберальна, політрук брехав, насправді, в Росії нікому жити не подобається, а якщо режим впаде, ох, краще сидіти тихо і не висовуватися поки, краще перечекати, щоб ненавмисно не опинитися на неправильній стороні історії».

Зберігайте спокій, любі друзі. Єдиний реально можливий спосіб сьогодні вплинути на зовнішньополітичний і внутрішньополітичний курс країни - так вже вибудувана горезвісна вертикаль - це вбудуватися в державний механізм, довго і наполегливо в ньому працювати, домагаючись реальних результатів на кожній посаді, дійти до самого верху, і вже звідти робити мвахахаха, не чекали, зараз я все розвалю.

Втім, є невиразна підозра, що в кінцевій точці такого кар'єрного шляху, коли стільки всього потрібного переробив, розвалювати Росію вже якось не захочеться.

А так-то ми і без сучасників якi набігають в чат знаємо, що Росія гинула, гине і буде гинути як ніколи раніше. Особливо по суботах це добре видно, вже збираємо нову добірку.

І ЕдРо позиції втратить, і мільйони ботів з мойвою з лососем на мітинги вийдуть, і закордон їм допоможе - все це дійсно звучить дуже страшно, любі друзі, якщо аналітичні здібності прикладати виключно до невідомої міфічної потужності потенційних супротивників. І ніяк не намагатися дати більш-менш адекватну оцінку власним ресурсам і можливостям впоратися з гіпотетичними труднощами, підемо, поїмо гречку, мабуть, не сумуйте тут.

І не трясіться.

Будьмо!

Це Орда - рідна, злісна, ваша

оранжевая революция, protestutio, герои майданов, українською, Орда Мордора

Previous post Next post
Up