"БУДИНОК З МУХАМИ" (вул. Володимирська, 93; колишня Нижньо-Володимирська, 35)

Sep 04, 2021 09:19

Будинок та садиба по вул. Нижньо-Володимирській, 35 належала дворянам Станіславським. Наприкінці XIX століття на замовлення Йосифа Григоровича Станіславського був зведений прибутковий будинок. Можливо первісно він був двоповерховим, але ближче до рубіжу XIX-XX століть надбудували третім поверхом.
Фасад доволі простий та лаконічний, оформлений відповідно до стильової концепції історизму, з використанням прийомів цегляного стилю, елементів неоготичного, неороманського стилів у дусі ломбардської архітектури XII-XIV століть.

Композиція фасаду асиметрична, розділена двома розкріповками на чотири прясла. Вхід розміщено у лівому пряслі. Розкріповки завершені трикутними фронтонами-щипцями з трьома короткими пінаклями, що вкриті зубцями-мерлонами. Фронтони та вінцевий карниз прикрашено аркатурним фризом. Міжповерховий гзимс між третім та другим поверхами оздоблено дентикулами. Увесь декор виконано з цегли. Вікна прикрашено простими лиштвами. Мотив гострого сандрика з трикутною центральною частиною над двома вікнами на розкріповках повторено над усіма вікнами третього поверху. Сандрики над іншими вікнами другого поверху оздоблено мініатюрними зубчиками-мерлонами, що посилює асоціації із середньовічною архітектурою.

Унікальним є інтер'єр будівлі. На початку XX століття плафон сходової клітки був оздоблений ліпними горельєфними зображеннями рослин та комах, серед яких привертають увагу гігантські мухи. Вся ця пластика виконана у стилі модерн.

В 2020 році на сусідній ділянці № 95/42 почалось зведення багатоповерхівки. Через дії забудовників історична споруда на Володимирській, 93 опинилась в аварійному стані.



















Джерела:

1. Володимирська, 93 - Цінна історична забудова
2. В Киеве начинается “война” за сохранение “дома с жуками”
3. Адресная и справочная книга "Весь Киев". 1899 год. Издание М.Л. Радоминского и А.А. Рогозинского.

Владимирская улица

Previous post Next post
Up