БУДІВЛЯ ФІЛЬТРА КИЇВСЬКОГО ВОДОГОНУ (Володимирський узвіз, 1)

Aug 22, 2021 22:01




Споруда була зведена в 1886-1887 роках при прокладанні другої черги водогону. Зовні невелика, красиво декорована в цегляному стилі. Але простота і малий розмір оманливі. На другому поверсі розміщувалось житло доглядача. Перший ярус займав сітчастий фільтр, який затримував велике сміття дніпровської води. Інші фільтри були скриті у Володимирській горці. Закінчувалась система величезними підземними резервуарами. Наразі фільтри та резервуари не використовуються.



Підземний водний резервуар



Підземний водний резервуар
Будівля мала своє ім'я - "Палестина". Перейшло воно від готелю, що стояв тут раніше, на півдорозі неіснуючого сьогодні Дмитрівського узвозу. Цей спуск починався біля Михайлівського монастиря і тягнувся до місця Хрещення Русі (в 1802 року там встановлений нижній пам'ятник Володимиру). Урочище навколо місця Хрещення, а потім і готель, прозвали Палестина - по аналогу з хрещенням в річці Йордан.



Урочище Палестина, 1862 рік

Джерела:
1. Звід пам'яток історії та культури України. Енциклопедичне видання у двадцяти восьми томах. Київ. Кн 1. Ч. 1. А-Л Відповідальний редактор П.Тронько.- К.: Головна редакція Зводу пам'яток історії та культури України при видавництві "Українська енциклопедія" ім. М.Р. Бажана - 1999 - 584 с.
2. Кирилл Степанец  Подземелья Киевской Палестины

урочище Палестина, Володимирський узвіз

Previous post Next post
Up