Напівсферична огорожа у вакуумі

Jun 11, 2013 20:35

Оригинал взят у harmyk в Напівсферична огорожа у вакуумі
Нещодавно у мене з'явилася ідея виступити з пропозицією встановити якісь обмежувачі руху, аби автомобілі перестали паркуватися на тротуарах мого району. Але одразу постала проблема: як заблокувати в'їзд машинам, але при цьому, у випадку біди, зовсім не заважати пожежним. Я не міг вирішити цю проблему, і тому звернувся за порадою до учасників kievcityproject. Було дуже багато різних ідей, але найкраща - це однозначно бетонна напівсфера.

Ось ця красуня.



Ось напівсфери у Львові.


А от як вони охороняють тротуар біля елітного будинку у Києві. Знизу, усі машини заїхали на тротуар, там де є бетонні напівсфери - жодного автомобіля.


В чому її переваги. По-перше, вона красива, на відміну від різних жахливих огорож, якими люди захищаються від машин. По-друге, вона абсолютно не заважає рятувальникам, і у разі пожежі, не буде втрачено ані секунди. Пожежні машини мають достатній дорожній просвіт (у них великі колеса) аби проїхати бетонну напівсферу, а звичайним автомобілям проїхати нашого бетонного друга буде не під силу, і водії, кусаючи лікті залишатимуть машини на дорозі - де їм і місце. По-третє, вона завжди пропустить пожежну машину, навідміну від, наприклад, механічного боларду, якому потрібний час, аби сховатися під землю. А що робити, якщо хтось загубив ключик від цього механізму? А що якщо він зламався, і не опускається? По-четверте, вона недорога. Порівняйте вартість бетонної напівсфери та боларду: 500 грн проти 24000 грн.

http://www.avto-parking.com.ua/stolbiki/betonnie-stolbiki.html - бетонна напівсфера
http://spd-evrodom.ibud.ua/ru/company-prais/bollard-avtomaticheskiy-spd-evrodom-139807 - болард
Замість одного автоматичного боларду, можна купити 48 бетонних огорож.
Ну і по-п'яте, вона не вимагає ніякого догляду за собою. Металеві огорожі постійно іржавіють, їх треба фарбувати, за болардами потрібно слідкувати, змащувати, ремонтувати. Короче, переваги очевидні. Бетонна напівсфера завоювала наші серця.

Я, з безмежною вдячністю людям, які допомогли мені з пожежно-стовпчиковою дилемою, з величезним натхненням та незламною вірою у те, що незабаром встановлять обмежувачі для машин, а тротуари заживуть новим, вільним від автомобілів життям, пішов в ОСН (орган самоорганізації населення) та запропонував разом піти, та переконати владу усюди встановити бетонні напівсфери. А отримав - облом! Виявляється, зробити майже нічого неможливо. Майже всі тротуари вздовж доріг перебувають на балансі Київавтодору (а я наївно сподівався що на балансі ЖЕКів), машини мають право там паркуватися, і аби встановити якийсь обмежувач - потрібно погоджувати його з Київавтодором, що зрозуміло, майже неможливо, бо автодор чхав на це.

Що стосується тих машин, які паркуються, заїжджаючи на травичку, то за це передбачено штраф, можна викликати ДАІ. Але практика така, що навіть, якщо ДАІ приїде, ймовірність, що вони когось оштрафують майже нульова, бо вони не можуть виписати штраф, коли водія нема у машині, і даішники не будуть півдня чекати, поки власник машини повернеться. Тобто штраф є - а виписати його майже неможливо. Авжеж проблема у застарілій процедурі виписування адмінпротоколів, у відсутності повноважень у ДАІ евакуйовувати автомобілі. Проблема ця велика, і стосується життя усієї країни, і вирішується вона лише прийняттям нових законів, і ще низкою заходів, але це окрема широка тема.



Зараз у нас стоїть наступне питання: як заблокувати в'їзд автомобілям на тротуари вже сьогодні, з нинішнім недолугим законодавством?

Ситуація така: не можна заблокувати проїзд машинам, не можна оштрафувати козлів, які заїхали на травичку, нічого не можна!

Є варіант встановити бетонні напівсфери без ніяких дозволів: купити, привести, змонтувати. Але, по-перше, це незаконно, по-друге, це можна робити лише з власної кишені: влада не дасть гроші на незаконне встановлення обмежувачів, по-третє, їх так само прийдуть і демонтують власники автомобілів, або викличуть дорожню службу з вимогою про демонтаж, і дуже швидко машини знову стоятимуть на тротуарах.

Можна вимагати у ДАІ встановлення знаку "Доріжка для пішоходів", яка забороняє автомобілям заїжджати на тротуар. Так зробили на Хрещатику, до Євро-2012. Але, ДАІ робити це не зобов'язано, і без команди зверху, навряд почне цим займатися. Аби переконати владу встановити такі знаки та обмежувачі, потрібно збирати підписи, писати колективні звернення, виходити на мітинги. Але ця проблема не дуже болюча, і людей важко буде мобілізувати на якісь дії.

Можна спробувати написати пропозицію в Київавтодор, та позалишати звернень на службу мера 1551, з проханням встановити обмежувачі. Думаю з цього варто й почати, але навряд це дасть якісь результати.

Ще можна клеїти на машини наклейки "паркуюсь як мудак", але це незаконно і не дуже дієво. Стоїть завдання повністю заблокувати в'їзд машин на тротуари фізично.

Все дуже сумно.

Що ще можна зробити? Як захиститися від машин? Як, на вашу думку, треба діяти, аби побачити на наших тротуарах бетонні напівсфери?

парковка, удобство города

Previous post Next post
Up