Tegenwoordig is "reli-bashing" behoorlijk "in". Als je in een god gelooft, ben je middeleeuws, extremist, fundie, pedofiel, of überhaupt niet goed bij je hoofd, zeker als je van de christelijke of islamitische zijde bent. En ofschoon indoctrinatie nooit cool is, wil ik in deze Kersttijd toch graag even een lans breken voor religie - ook al ben ik
(
Read more... )
De aarde zoals hij nu is heeft miljoenen jaren aan ontwikkeling gekost, dus laten we er alsjeblieft een beetje zuinig op zijn en het precaire evenwicht in de natuur niet verstoren. En elkaars leven niet zuur maken, want het is al zo kort. Dat het zonder doel is ontstaan, wil niet zeggen dat je er niet van mag genieten.
Ik ben ook niet tegen geloof. Ik vind het persoonlijk niet realistisch, maar denk dat geloof (of 'spiritualiteit' in het algemeen) heel veel mensen houvast kan bieden voor het gebrek aan antwoorden, waar we mee moeten leven.
Ik denk namelijk dat er domweg geen 'waarom' is voor ons leven. Het is gewoon zo ontstaan. Als je dat niet kunt / wil bevatten, is het mooi om daar een andere theorie over te hebben, wat je dan geloof noemt. Daar zie ik geen kwaad in.
Ik vind het echter niet storend dat we hier niet om een reden zijn, want het belemmert mij niet om iets van mijn leven te maken, en daarom is het geloof niet aan mij besteed.
Wat betreft het instituut 'kerk' en het bestaan van allerlei verschillende religies: heel veel komen neer op bepaalde leefregels die we met z'n allen hebben afgesproken om goed met elkaar door een deur te kunnen. Vroeger was het (verplichte) geloof volgens mij een praktische methode om iedereen zich netjes te laten gedragen. Hartstikke mooi, de leefregels mogen wat mij betreft behouden worden. Maar daar is momenteel niet per se een geloof voor nodig.
En ik hoop dat we op een gegeven moment de leefregels in de diverse heilige geschriften kunnen zien als een uiting representatief van die tijd, zodat we stoppen met alles letterlijk te blijven toepassen en in plaats daarvan gaan handelen in de geest van de regel.
Maar ik draaf door :-P
Reply
Dat dacht ik vroeger ook, en waarschijnlijk is dat ook wel een deel van de waarheid, maar er is meer... Als je dingen leest over de mystieke kant van religie, of het nu over de verlichtingservaringen uit het zen-boeddhisme gaat, of over de transcendente ervaringen van christenen (o.a. Ignatius), dan hebben ze het allemaal over overweldigende spirituele ervaringen, een "contact maken met het hogere, het universele". En de ervaringen die ze daarbij beschrijven vind je in elke religie, of het nou Christendom, Boeddhisme, Paganisme of Shamanisme is.
Reply
Leave a comment