Створення презентації

Jan 08, 2012 18:43

Originally posted by uncle_kazkar at Створення презентації
Сьогоднішній пост - ще один пост «на замовлення». Тему підігнав Даня з корисливих міркувань :)

Я розповім вам, як робити нормальні презентації, а точніше дам декілька порад, які не дозволять зробити презентацію жахливим жахом для вас і ваших слухачів. Прірва між жахливим і нормальним набагато більша, ніж між нормальним і чудовим. Щоб не бути голослівним, під порадами можна буду дублювати головні правила картинками.

Для початку потрібно зрозуміти, що презентації нехарактерні для пострадянського простору, але з кожним роком ми все сильніше наближаємось в цьому плані до розвинутих країн.

Ще одна надважлива річ: презентація - це допоміжний інструмент доповідача. Вона не може дублювати доповідь. Якщо доповідач читає все, що написано на слайдах самостійно і нічого не додає - виникає ідіотська ситуація, коли всі вже все прочитали, а доповідач ще тільки на середині. Також презентація не може бути важливішою за доповідь. Якщо на слайдах написано величезні абзаци, а доповідач каже щось типу: «на цьому слайді описано основні принципи роботи нашого біоморфного трансформатора» і всі починають довго і нудно, жмурячись, вчитуватися в абзаци, поки відповідач, червоніючи, чекає - це неправильно. Пріоритет презентації набагато нижчий за доповідь, а функція - допоміжна. Презентація може те, чого не може оратор. На словах довго описувати складні процеси, взаємозалежності, графічну інформацію - а з допомогою презентації все можна показати у вигляді схем, графіків, таблиць. Будь-яку інформацію, яку можна сказати словами і це не займе багато часу, краще не виводити на екран.





Тепер поговоримо про структуру. Обов’язковими є вступний і завершальний слайди. На вступному слайді пишемо тему презентації і стараємось більше нічого не додавати. Завершальний слайд - «Дякую за увагу» і також стараємось нічого не додавати. Під подякою можна написати контактні дані, якщо потрібно. Зазвичай всі питання задаються після презентації, а отже фінальний слайд довго залишається на екрані.







Якщо доповідь структуровано (а як інакше?), то бажано розбити на розділи і презентацію. Так слухачеві простіше буде сконцентрувати увагу і не сплутати різні частини. В ідеалі кожен розділ повинен мати титульний слайд з назвою розділу. Назву розділу можна постійно тримати десь в кутку слайда, якщо розділи довгі, а аудиторія велика (слухачі періодично відлучаються). В кінці кожного розділу рекомендую вставляти коротку тезу-висновок.

Ще одна важлива штука - не потрібно економити слайди. Не потрібно розміщувати на одному слайді якусь інформацію тільки через те, що є зайве місце. Наприклад, якщо дві таблички ніяк не пов’язано між собою, нехай в кожної буде власний слайд, навіть якщо вони маленькі - це допоможе уникнути плутанини.

Отож, ми розібралися з тим, навіщо презентації потрібні, з чого вони складаються і якою має бути їхня структура. В принципі цього вже достатньо, щоб уникнути епічного провалу. Але якщо ви хочете донести всю суть матеріалу до слухача і щоб він засвоїв максимум - доведеться постаратись не зіпсувати все графічним оформленням.

Отже, рекомендація перша: світло. Якщо презентація демонструється на моніторі або проектором, то слід розуміти відмінність між світлом і фарбою (презентацію можна і надрукувати на окремих листках, переставляючи їх постійно, але сьогодні не про це). По-перше, кольори змішуються по-різному. Якщо для фарби базовими кольорами вважаються (грубо) синій, жовтий і червоний, то для світла (грубо) - червоний, зелений і синій. Якщо змішати всі три базові кольори фарб, ми отримаємо брудний чорний колір, а якщо базові кольори світла - чистий білий. Також треба розуміти, що якщо ми економимо фарбу, то отримуємо білий папір, а якщо економимо світло - отримуємо «чорне світло». А так як світло не може бути чорним, ми побачимо чорне тло монітора або ж білий колір екрану для проектора. Висновок доволі простий - економити не потрібно. Для презентацій зазвичай використовуються затемнені приміщення, щоб її простіше було роздивитися. Якщо робити тло білим, а інформацію чорною - ми отримаємо яскраву пляму, яка дуже подразнює око. Реальної шкоди для ока це, звісно, не принесе, але певний дискомфорт при читанні буде дуже відчутним. Саме тому титри після фільмів саме білі на чорному тлі. Тому тло бажано робити темним, а інформацію світлою.



Рекомендація друга: колір. Не використовуйте чисті кольори, крім білого і чорного. Старайтесь підібрати відтінок, який менше ріже очі. Якщо для фону хочеться використати градієнт - кольори також не мають бути чистими. Для тла підходять тільки чистий колір, градієнт, або малоконтрастна фактура. Фотографії і будь-яка візуальна інформація, яка несе в собі хоч якийсь зміст нам не підійдуть.





Рекомендація третя: гарнітури. З усією серйозністю слід підійти до вибору гарнітури. Гарнітура - це те, що часто називають «шрифтом». Насправді ж гарнітура - це ціле сімейство шрифтів. Тому Arial - гарнітура, а Arial Italic - шрифт. Для презентацій ідеально підходить тільки один тип гарнітур - гротески, тобто шрифти без зарубок і декоративних елементів. Найкраще підходять сучасні гарнітури, які розроблено вже в комп’ютерну епоху - в них передбачено саме таке використання (тексти, набрані гротеском просто читати з екрану, тим паче на відстані). Якщо дуже потрібно, можна спробувати і антикву - тобто гарнітуру з засічками, але вона гірше читається з екрану. Наприклад, моя улюблена гарнітура - Ґарамон - виглядає просто жахливо на екрані і просто прекрасно на папері. В жодному разі не можна використовувати декоративні і рукописні гарнітури. Також потрібно брати до уваги, що деякі гарнітури приїлися і сприймаються людьми негативно на підсвідомому рівні - це Comic Sans, Arial і в меншій мірі Times.



Рекомендація четверта: менше - краще. Для однієї презентацію беремо одну гарнітуру. В нашому арсеналі залишається зміна кеглю, товщини, курсиву, підкреслень - цього більш ніж достатньо. Використати дві гарнітури так, щоб одна пасувала до іншої вже досить складно, тому краще не ризикувати.



Рекомендація п’ята: переходи між слайдами. Переходи між слайдами мають займати мало часу і не відволікати. Найкращий перехід між слайдами - відсутність переходу. Щойно була одна інформація, клац - і вже інша. Як варіант слайд може розчинятися (один слайд плавно перетворюється в інший) або стиратися вбік (або вниз). Всі інші стандартні переходи займають більше часу і виглядають просто потворно. Але ще важливіше те, що інформація на слайді повинна з’являтися миттєво, якщо не задумано протилежне. Наприклад слайд «дякую за увагу» повинен з’явитися за одну секунду, а не за десять, коли «дякую» прилітає зверху, «за» по спіралі підіймається з безодні, а «увагу» весело прискакує справа.

Рекомендація шоста: графічна інформація. Всі таблиці, графіки і схеми повинні бути набрані тією ж гарнітурою, що і вся презентація. Якщо використовується та ж гама кольорів - взагалі супер, але якщо ні - не страшно. Головне - не використовувати чисті кольори. Дуже важливий момент - товщини ліній. Щоб слайд виглядав приємно, товщина базової лінії графіку, таблиці або схеми повинна приблизно дорівнювати товщині базової лінії шрифту, яка по-грамотному називається основним (вертикальним) штрихом. Кажучи простіше, товщина великої літери І ідеально підходить для таблиць, графіків і схем. Фотографії і ілюстрації бажано використовувати без рамок. Якщо без рамки обійтись важко - рамка має бути простою і однотонною - кольору тексту і вищезгаданої товщини. Вся графіка - тільки високої якості і з хорошою роздільною здатністю.



Рекомендація сьома: загальна. Не слід забувати про правила граматики і типографіки. Текст з грамотними типографськими символами читається простіше, ніж з «замінниками». Не забуваємо про поля слайду - нижнє поле слайду повинне бути приблизно в півтора рази більшим, ніж верхнє. Старайтеся не розміщувати елементи на слайді хаотично, дотримуйтеся елементарного порядку - вирівнювання по лівій, правій стороні, або по центру. Заголовки - без крапки.



перепост, як правильно, творче

Previous post Next post
Up