Кляновы сіроп/ Кленовый сироп

Apr 07, 2014 19:16




У месяцы сакавіку ў Канадзе прачынаюцца клёны і ў іх пачынае бегчы сок. Для збору кляновага соку патрэбныя даволі спецыфічныя кліматычныя ўмовы. Дзённыя тэмпературы павінны быць плюсавымі а начныя мінусавымі. У скрайнім выпадку нулявымі. Звычайна гэта бывае пару тыдняў у сакавіку. Гэтым годам атрымаўся красавік, але такое рэдкасьць. Ну дык вось, зараз я распавяду, як кляновы сіроп вырабляецца ў хатніх умовах.
Абуваешь на цёплую шкарпэтку гумачы, бярэш дрэль на акумклятары, малаток, пластыкавыя банкі (ці вёдры, ці ня пластыкавыя...) і наўмысныя такія штукі, каторыя ўласна устаўляюць у дрэва.

Пакуль жыла ў Таронта, то лічыла што іх купляюць дзесьці ў інтэрнэце, але тутака, у сельскай мясцовасьці, ў сэзон яны прадаюцца ў кожнай краме. Пластыкавыя, металічныя, розных колераў. Карацей на любы густ. Дык вось, узяўшы ўвесь гэты набор пачынаючага канадыйца ідзеш у лес (свой, бо ў чужым, муніцыпальным ці каралеўскім за такое аштрафуюць), знаходзіш клёны і сьвідруеш у іх дзюркі. Калі ствол можна абхапіць рукамі, то толькі адную дзюрку, калі нельга, то дзьве ці нават тры. Хто не ўмее адрозьніваць клёны ад іншых дрэваў па ствалах, лепей загадзя, увосень, павязаць на іх стужкі, ці неяк яшчэ пазначыць. Дык вось, у прасьвідраваныя дзюркі устаўляюцца тыя штуковіны, забіваюцца малатком, каб сядзелі шчыльна, і навешваецца банка/вядро/мацуецца трубачка. Потым трэба раза ці два разы на дзень абыходзіць дзялянку ды зьліваць сок у чыстую тару.


Сок троху салодкі і вельмі смачны. Можна піць так, можна рабіць квас ці гнаць самагон. Але мы ціпа ў Канадзе і сіропу хочацца больш чым самагону, а для квасу праз месяц прачнуцца бярозы. Таму сабраны сок трэба выпарыць. Я раблю проста, стаўлю рондалі з сокам на печку. Там як раз патрэбная тэмпература. Вадкасьць шчэ не кіпіць, але ўжо выпарваецца. Ідэальна.


Печка сама па сабе стварае адскую сухасьць у хаце, таму бясконца выпарваючыйся сок робіць толькі карысьць. За суткі з 10 літраў соку атрымліваецца прыкладна кубак сіропу. Прыкладна 10 літраў я зьбіраю ў пік сэзону штодня. Ну частку мы канешне выпіваем проста так. Частку выпіваюць сябры, але рэштак я старанна выпарываю. Тое што дайшло да кандыцыі сіропу, проста зьліваю ў адну бутэльку і стаўлю ў лядоўку.


Можна сіроп захоўваць і пры пакаёвай тэмпературы, але тады трэба стэрыльныя банкі, не даліваць новага і пасьля таго як адкрыў усё адно ставіць у лядоўку.
Свойскі сіроп смачнейшы за крамны. Чаму - невядома. Можа таму, што ён не такі стэрыльны, можа таму што я зьбіраю сок з розных клёнаў, а ня толькі цукровых, можа таму што ён сьвежы, а можа проста таму што свой :)

В марте месяце, в Канаде, просыпаются клёны и по ним начинает течь сок. Для сбора кленового сока нужны достаточно специфические климатические условия. Дневные температуры должны быть плюсовыми а ночные минусовыми. В крайнем случае нулевыми. Обычно это пара недель марта. В этом году получился апрель. Но это скорее исключение.
Расскажу как кленовый сироп изготавливают в домашних условиях. Обуваешь на тёплый носок резиновые сапоги, берёшь молоток, дрель на аккумуляторе, пластиковые банки (или вёдра, или не пластиковые...) и специальные такие штуки, которые собственно вставляют в дерево.


Пока я жила в Торонто, то искренне считала что эти штуки покупают в интернете. Но здесь, в сельской местности, в сезон, их продают буквально в каждом магазине. Металические, пластиковые, разного цвета. Короче на любой вкус. Так вот, взяв весь этот набор начинающего канадца, идёшь в лес (обязательно свой, поскольку в муниципальном, королевском или соседском вас за такое оштрафуют), находишь клёны и сверлишь в них дырки. Если ствол можно обхватить рукам, то только одну. Если нельзя, то две или даже три. Тем, кто не умеет отличать клёны от других деревьев по стволу, лучше осенью завязать на них ленточки, или отметить другим способом. Так вот, в просверленные дырки вставляются эти самые штуки и забиваются молотком, чтоб сидела в дереве плотно. Потом туда вешается банка, или ведро, или прикрепляются трубочки, которые ведут к тому же ведру, но стоящему на земле. Ну а потом просто нужно раз или два раза в день обходить делянку и сливать сок в чистую тару.


Сок сладковатый и очень вкусный. Его можно пить просто так, можно делать из него квас или гнать самогонку. Но мы же в Канаде, поэтому сиропа хочется больше чем самогонки, а для кваса через месяц проснутся берёзы, Значит нужно собранный сок выпарить. Я делаю это очень просто - ставлю кастрюли с соком на печку. Там как раз нужная температура, когда жидкость ещё не кипит, но уже активно выпаривается.


Печка сама по себе очень сушит воздух, поэтому на ней і так всегда стоит вода. Из 10 литров сока получается примерно стакан сиропа. Это приблизительно столько, сколько я собираю за день. Ну часть мы выпиваем, ещё часть выпивают гости, а остальное старательно выпариваю. То что дошло до кондиции сиропа я сливаю в бутылку и ставлю в холодильник.


Можно и без холодильника, но тогда бутылки нужно стерилизовать, сироп доливать нельзя и после того как открыть бутылку и начать его употреблять, всё равно нужно будет ставить в холодильник.
Свой сироп гораздо вкуснее магазинного. Почему - непонятно. Возможно потому что он не так стерилен как промышленный, возможно потому что свежий, возможно потому что я беру сок из разных клёнов, а не только сахарных, ну или просто потому что он свой!

нешта незвычайнае, деревня, что-то необычное, вёска

Previous post Next post
Up