Култът към невежеството

Feb 04, 2010 04:16

Аман от шибания цигански манталитет на българина. Не може само да се иска и да се взема, уважаеми! Трябва и да се дава. Не може да стоим и да псуваме срещу телевизора и да се питаме защо нещата стават все по-зле и междувременно да чакаме някой да дойде и наготово да оправи всичко. Няма кой да се захване с подобен сизифов труд понеже самите ние сме прогнили и сме попили като гъби тарикатлъка дето ни спира. Безплатен обяд няма и никога не е имало. За съжаление всичката тая плява дето е останала у нас и дето прогони качествените хора навън, вече е почнала да се окопава в Република Чалгария и докато те мазно щракат с пръсти, ние се опитваме да заглушим звуците на кварталната чалготека.
Чалгата, ще кажете, ни е най-малкият проблем. И точно там ще сгрешите. Чалгата възпита в децата ни едни много особени ценности що се отнася до това как човек трябва да се държи, какво да притежава и дори как да изглежда ако щете. Идеалът ни са девойките с пластични операции даже на ушите и глезените, пластмасови от глава до пети дето са си хванали някой чичко или батко с дебел врат да ги издържа. Да си мутреса е престижно в малката ни държавица. Е да, не съм първата дето стига до този извод, но е тъжно, че до ден днешен този стереотип е факт.
Шокират ни по новините с репортажи за девойки от ромски произход родили на 14, но това дето става в интернет с 14 годишните момчета и момичета е в пъти по-страшно. Девойки, облечени по подобие на любимите си поп-фолк певици си правят предизвикателни снимки в банята, тоалетната или на леглото на фона на купчини от плюшени играчки купени от Илиенци. А по форумите същите тия девойки дето даже не са влезли в пубертета питат за тестове за бременност и профилактични средства. Е, поне питат, биха казали някои.
А какво да кажем за младежите? Тези с бъдеще си ровят по компютрите ден и нощ и не знаят що е то социален живот, а тези без такова (или пък с бъдеще отдадено на не чак толкоз честни занимания) позират на фона на лъскави автомобили, които не им принадлежат, с единствената цел в живота някой ден да притежават такива. Филми със специални ефекти, дето в киното те докарват почти до апоплектичен удар са единствените що се радват на някакво внимание. Боже опази да се появи някакъв смислен филм в полезрението им, той неизменно бива оплют и сравнен със земята. Но така е - ако не можем да разберем нещо, е много по-лесно да го обявим за "глупаво" или "скучно" вместо да признаем пред себе си, че ние сме тези дето са глупави и скучни. Пък и простете, но хора, които през живота си не са чели нищо по-дълго от статия за тунинга на колата им, според мен са загуба на пространство и кислород.
Да не отварям въпрос за хомофобията която се излива срещу нас от екрана и на телевизора, и този на компютъра. Гнусните шеги от този тип, които водещите на вечерните предавания си позволяват, във всяка западна държава би им коствала не само работата, но и уважението на всичките им съграждани.
Много обичаме да се наричаме европейци и да се сравняваме с тях, но истината е, че все още болшинството са на светлинни години от определението "европеец". Освен това се замислете... искаме да сме европейци само когато говорим за заплатите на западноевропейците, но те няма да ни застигнат докато ние не застигнем тях.
Допреди няколко години се смеехме на общата култура на Американците... На мен вече не ми е смешно, защото от едно известно време ежедневно се сблъсквам с ниската култура или по народному казано простотията на моите сънародници. Но как друго яче би могло да бъде като всеки продукт в обкръжението ни цели да ни затъпи. Защото глупавите хора могат да бъдат убедени да купят всичко. Купуваме "Шоуто на Слави", "Шоуто на Иван и Андрей" и "Перла" всяка вечер... и това е само началото.

Към всички тия дето четат това и ще кажат "На който не му харесва, да си стяга багажа" отправям един словесен среден пръст. Аз критикувам, но това показва, че ме е грижа. Да си затваряш очите пред несправедливостта е престъпно нехайство.

Ето това е България, уважаеми. Това е България каквато ни я показва Мартин Карбовски. Това е Бъргария, която ще виждате оттук насетне. Това е България, в която "ценност" е само дума в речника. Ако следиш новините или се интересуваш какво става по света, те питат какво правиш още тук и ти заявяват, че нямаш място в България. Ако случайно искаш да помогнеш на някой друг в положение много по тежко от твоето, значи си "izchatkal idivid".

"Пази боже сляпо да прогледа"
Previous post Next post
Up