"Ползучая румынизация" как угроза национальной безопасности Украины

Mar 14, 2013 12:22

На канале "24" проскочил интересный сюжет о "добрых делах", которые тайно делают румынские власти в Украине. В результате жители Буковины уже получили 100 тысяч румынских паспортов.




Румунські паспорти для мешканців України та Молдови

Румунська влада видає паспорти тим мешканцям України та Молдови, які проживали в Румунії до 1940 року. Відповідно, були громадянами Румунського королівства, так званої Руминія Маре - Великої Румунії.

Під час існування Королівства Румунія, коли в період між 1918 і 1940 роками кордони держави були максимально розширені, до складу Великої Румунії входила територія північної Буковини (нині - Чернівецька область), Південна Бессарабія (тепер - західна частина Одещини), а також нинішня територія незалежної Молдови.

Якщо казати про Чернівецьку область то за неофіційними даними це приблизно 100 тисяч паспортів, - каже старший консультант Національного інституту стратегічних досліджень Максим Кияк.

Отримати румунський паспорт можуть також нащадки колишніх громадян Великої Румунії. Варто лише довести - ваші родичі проживали там до 1940 року.

Стати румуном за 500 євро

Впродовж останніх років Румунія значно спростила процедуру отримання громадянства, яка гарантує і внутрішній, і закордонний паспорти країни. Українці отримують, переважно, саме закордонні румунські документи.

"Стати румуном нині коштує від 5 сотень до 2 тисяч євро", - каже експерт Віктор Довганич. Тяганину з паперами беруть на себе посередники - і довідки про родичів-румунів знайдуть, і документи подати допоможуть. А от мову вчити новоспеченим румунам не доведеться. Іспит з румунської Консульство скасувало.

Якщо в регіоні присутньо 20% певної етнічної спільноти, то в цьому регіоні може бути створена культурна автономія. І на сьогодні, як відомо, на Буковині є близько 12% румун і 7-8% молдаван. Але румунська сторона чомусь зараховує молдаван до румун. І відповідно вони вважають, що на Буковині вже є 20% румунського населення, румунів, - розповідає старший консультант Національного інституту стратегічних досліджень Максим Кияк.

Політологи пояснюють: новоспечені румуни в самій Румунії мешкати ніколи не будуть. Румунський паспорт - це лише ключ до Європи. Паспортизація ж Буковини є наслідком того, що Румунія так і не змирилися з нинішніми кордонами і прагне повернути на мапу світу Велику Румунію.

Більшість тих, хто хоче отримати румунський паспорт - молодь та люди середнього віку. Ті ж румуни чи молдавани, які ще пам`ятають часи Великої Румунії, в чергу до румунського консульства не стають.

Кількамовність молдавських сіл Буковини

Це село Маршинці на Новоселиччині, Буковина. Його населення 5 тисяч, більше 95% тут - молдовани. Усі написи у селі дублюються двома мовами - українською та румунською. Місцеві розповідають: за останній десяток років декілька сіл у Новоселицькому районі з молдовських перетворилися на румунські.

У Маршинцях тепер чекають нового перепису населення. Для місцевих загадка - скільки ж молдаван у графі національність напишуть - "румун". Кажуть - тоді й стане відомо, скільки селян мають румунські паспорти.

І така кількамовність характерна для кожного молдавського села Буковини. Фактор схожості мов та культури зіграв вирішальну роль у тому, що румунські паспорти отримують і деякі молдавани.

Румунське консульство у Чернівцях паспортну румунізацію коментувати відмовляється. А от молдавські культурні організації з Одещини це явище називають ледь не окупаційним.

Експерти переконані: Бухаресту та Києву потрібно сідати за стіл переговорів. Якщо в Україні за подвійне громадянство загрожує штраф, то в Румунії мати два паспорти з певними обмеженнями - дозволено.

“Назвіть мені хоча б одну молоду країну, яка б у перші роки свого становлення дозволила подвійне громадянство? Це риторичне питання. Я зрозумію депутата Миримського, який в догоду кремлю намагається сподобатися своїм виборцям. Але мова йде про долю цієї країни”, - переконаний директор ГО "Інститут Центральної Європи" Тарас Кияк.

В Украине, напомню, согласно с Конституцией Украины и Законе Украины "О гражданстве Украины", действует и признается единое гражданство.

Такая вот цивилизованная страна Румыния в составе ЕС... Та самая, которая "умыла" наших МИДовцев и Минюстовцев в Международном суде ООН в споре о статусе острова Змеиный и шельфа вокруг него...

Справедливости ради, стоит отметить, что подобными "проделками Фикса" запятнала себя не только Румыния. Есть данные об аналогичной политике Венгрии. Ну, о России я вообще молчу... Помнится, в свое время лишь прямой звонок Президента Украины Леонида Кучмы Борису Ельцину помог остановить выдачу российских паспортов в Крыму (хотя бы явную, а латентная есть и поныне)...

криминал, Румыния, ЕС, гражданство, скандал, уголовщина, Венгрия, беспредел, паспорт, Россия, международные отношения, право, международное право, Украина

Previous post Next post
Up