Українське законодавство: що нового у березні

Apr 02, 2013 14:29




NB Ставлю в огляд те, що вважаю за потрібне. Нагадую, що повні тексти нормативки можна знайти у розділі «Законодавство України» на сайті ВРУ, шукаючи за реквізитами відповідного акта.

Важливо для всіх

Уряд постановою від 06.03.13 р. № 160 вніс зміни до Порядку обслуговування громадян залізничним транспортом. Установили, що оформлення у квитковій касі повних та дитячих проїзних документів, у тому числі в електронному вигляді, здійснюють із внесенням до проїзних документів прізвища та імені пасажира зі слів особи, яка здійснює оплату проїзного документа. Під час оформлення квитків з використанням мобільного зв'язку, Інтернету, спеціалізованих автоматів самообслуговування тощо прізвище та ім'я особи, що буде здійснювати поїздку, зазначає особа, яка здійснює оформлення та оплату проїзного документа. А ось у квитках (крім пільгових та безоплатних) на проїзд у регіональних поїздах та квитках на проїзд у поїздах приміського сполучення прізвище та ім'я особи не зазначатимуть. Відповідно і посадку в поїзд здійснюють за пред'явленням проїзного документа та документа, який посвідчує особу.

Правління НБУ видало постанову «Про випуск банкнот у 2013 році з підписом Голови Національного банку України Соркіна І.В.» від 15.03.2013 р. № 92. Нею вводять в обіг банкноти зразка 2003 та наступних років випуску з підписом Соркіна І.В. та відображенням на них р. випуску, у тому числі номіналом 5 грн. - з 1 червня, 10 і 50 грн. - з 1 вересня, 200 грн. - з 1 листопада 2013 р. Банки повинні забезпечувати приймання від клієнтів банкнот номіналом 5, 10, 50 і 200 грн. зразків попередніх років випуску та їх видачу (крім видачі банкнот зразків до 2003 р.) без обмежень у порядку, установленому нормативно-правовими актами Нацбанку.

Уряд постановою від 13 березня 2013 р. № 185 затвердив єдині зразки бланків документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також - Порядки їхнього централізованого оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення. Документи, видані до набрання чинності цією постановою, є чинними протягом стр., на який їх було видано. Посвідчення водія на право керування транспортними засобами категорії A, A1, B та B1, оформлені і видані після набрання чинності цією постановою, є дійсними протягом двадцяти років з дати їх видачі, інших категорій - протягом десяти років із зазначеної дати. Такі посвідчення підлягають обміну в установленому порядку. До запровадження і видачі документів, зразки бланків яких затверджені цією постановою, документи оформлюють з використанням бланків попередніх зразків.













Правила професійної етики нотаріусів України були затверджені наказом Мін’юсту від 14.03.2013 р. № 431/5. Зокрема, перед вчиненням нотаріальної дії нотаріус зобов'язаний проінформувати осіб, що до нього звернулися, про розмір тарифу за вчинення нотаріальної дії та розмір плати за надання додаткових послуг інформаційного, правового або технічного характеру. При вчиненні нотаріальної дії нотаріус не повинен піддаватися тиску третіх осіб, впливу політичної кон'юнктури, суворо дотримуючись вимог законодавства та інтересів осіб, які до нього звернулися. Нотаріус повинен виявляти терпіння, ввічливість і тактовність відносно тих, з ким він взаємодіє в межах професійного чи особистого кола спілкування, а також культуру мови, одягу і поведінки, не припускаючись проявів антигуманного ставлення до людей, неуваги до їхніх інтересів. Під час виконання професійних обов'язків забороняється:
- порушувати без поважних причин встановлений режим роботи нотаріальної контори;
- порушувати вимоги щодо приміщення та оснащення нотаріальної контори;
- необґрунтовано відмовляти у виїзді для вчинення нотаріальної дії поза межами нотаріальної контори;
- спілкуватися з особами, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії, через помічника чи іншого працівника нотаріальної контори;
- передавати функції нотаріуса, в тому числі технічні (підготовка проектів нотаріальних документів, виготовлення оригіналів та копій, ксерокопіювання, заповнення журналів і реєстрів, отримання відомостей з електронних реєстрів та внесення відомостей до них тощо), іншим особам, крім співробітників нотаріальної контори;
- приймати відвідувачів у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, в одязі, що не має ділового характеру, палити під час прийому, іншим чином виявляти неповагу до особи, гідності і прав відвідувачів, а також звертатися до них з пропозиціями образливого, аморального характеру чи вчиняти інші негідні дії стосовно осіб, з якими нотаріус взаємодіє в процесі своєї професійної діяльності.

Наказом Мін’юсту від 14.03.2013 р. № 430/5 затвердили Перелік видів документів, пов'язаних із забезпеченням соціального захисту громадян, що мають надходити до архівних установ у разі ліквідації підприємств, установ, організацій, які не належать до джерел формування Національного архівного фонду. Йдеться про передачу до місцевих архівів при ліквідації юрособи документів щодо трудових та корпоративних відносин, щодо яких потім з запитами можуть звернутися громадяни.

Наказ Мінрегіону від 25.02.2013 р. № 66 у новій редакції виклав Порядок видачі будівельного паспорта забудови земельної ділянки. Йдеться про будівництво на присадибних та садових ділянках.

Державне управління

Указом Президента від 18 березня 2013 р. № 141/2013 затвердили Положення про Міністерство доходів і зборів. Воно є правонаступником Державної податкової служби та Державної митної служби, що реорганізуються. Міндоходів є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань державної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів, адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску.

Указом Президента від 15 березня 2013 р. № 140/2013 запровадили на період з 16 березня 2013 р. до 15 березня 2015 р. безвізовий режим в'їзду в Україну та транзитного проїзду через територію України для громадян Республіки Македонія, якщо термін їх перебування в Україні не перевищує 90 днів.

Уряд постановою від 13 березня 2013 р. № 180 ліквідував 102 консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів, утворених КМУ. Серед них такі як Комісія у справах альтернативної (невійськової) служби, Міжвідомча комісія з питань комплексного розв'язання чорнобильських проблем, Міжвідомча комісія з питань навчання в Україні іноземців та осіб без громадянства, Міжвідомча комісія з питань реалізації Енергетичної стратегії України на період до 2030 р., Міжвідомча комісія з підтримки Болонського процесу в Україні, Міжвідомча комісія з проведення реформування житлово-комунального господарства тощо.

Уряд постановою від 11 березня 2013 р. № 147 вніс зміни до свого Регламенту. Зокрема, вони передбачають порядок запрошення та допуску на засідання КМУ народних депутатів. Також установили, що особи, запрошені на засідання Кабінету Міністрів, після завершення обговорення питання членами Кабінету Міністрів можуть з дозволу головуючого вносити пропозиції з обговорюваного питання, робити застереження, давати пояснення. Учасникам засідання Кабінету Міністрів та особам, запрошеним на засідання, забороняється переривати доповідачів та інших виступаючих, коментувати доповіді та виступи, робити репліки та в інший спосіб перешкоджати проведенню засідання Кабінету Міністрів.

Указом Президента від 12 березня 2013 р. № 127/2013 уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 12 березня 2013 р. «Про невідкладні заходи щодо європейської інтеграції України».

Згідно з розпорядженням КМУ від 6 березня 2013 р. № 111-р чисельність громадян України, що підлягають призову на строкову військову службу у квітні - травні 2013 р., становить 13900 осіб, з них для Збройних Сил - 7500, внутрішніх військ МВС - 5200, Держспецтрансслужби - 1200.

Указ Президента від 27 березня 2013 р. № 164/2013 поклав на Мінсоцполітики обов’язки з формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах забезпечення права дитини на одержання аліментів, відповідального батьківства та материнства, організації оздоровлення та відпочинку дітей, протидії торгівлі людьми.

Постановою КМУ від 27 лютого 2013 р. № 187 затвердили Держпрограму активізації розвитку економіки на 2013 - 2014 роки.

Верховна Рада постановою від 21 березня 2013 р. № 154-VII утворила Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів перегляду волевиявлення Українського народу на парламентських виборах 2012 р. Звіт комісії про виконану роботу повинні заслухати на пленарному засіданні ВРУ не пізніше одного місяця з дня прийняття цієї Постанови.

Генпрокуратура видала наказ «Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів спеціальними підрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю» від 21 березня 2013 р. № 4/2гн.

ЦВК затвердила:
- середні норми видатків територіальних та дільничних виборчих комісій на підготовку і проведення проміжних та повторних виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад у разі їх призначення у 2013 році (постанова від 21.02.2013 р. № 39);
- форми іменних запрошень учасникам всеукраїнського референдуму (постанова від 21.02.2013 р. № 37),
- Порядок нарахування та виплати одноразової грошової винагороди членам комісій з всеукраїнського референдуму (постанова від 18 березня 2013 р. № 51),
- Порядок передачі комісіям з всеукраїнського референдуму бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі у територіальних округах (постанова від 26 березня 2013 р. № 54),
- форми подань щодо кандидатур до складу окружних та дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України (постанова від 26 березня 2013 р. N 56).

Служба зовнішньої розвідки наказом від 21.01.2013 р. № 15 затвердила Інструкцію про організацію фізичної та вогневої підготовки в Службі зовнішньої розвідки України.

Бізнес

Уряд постановою від 6 березня 2013 р. № 139 затвердив Порядок державної реєстрації (перереєстрації) іноземних інвестицій та її анулювання.

Постановою Правління НБУ від 26.02.2013 р. № 57 затвердили Положення про порядок видачі небанківським фінансовим установам ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків.

Нацбанк постановою від 18.02.2013 р. № 45 затвердив зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, якими, зокрема, передбачено, що банк (філія, відділення) зобов'язаний за зверненням клієнта врегулювати відповідно до законодавства України спірні питання, які виникають та/або пов'язані з касовими операціями, у тому числі здійсненими через платіжні пристрої.

Наказом Міністерства соціальної політики від 21.02.2013 № 74 затвердили Порядок забезпечення надання територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, консультацій особам з питань організації та провадження підприємницької діяльності. Консультацію, яка полягає у безоплатному наданні інформації з питань організації та провадження підприємницької діяльності, може отримати будь-яка особа, яка звернулася із заявою.

Уряд постановою від 13 березня 2013 р. № 188 запровадив з 1 травня 2013 р. марки акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва. Крім того, вартість акцизної марки для алкогольних напоїв зросте до 0,27 грн з 0,103 грн, а для тютюнових виробів - до 0,142 грн (було 0,055 грн).



Порядок планування та здійснення контрольних заходів з питань перевірки стану дотримання суб'єктами господарювання вимог земельного законодавства затверджено наказом Мінагрополітики від 25.02.2013 р. № 132.

Мінагрополітики затвердило наказом від 13.02.2013 р. № 96 розміри плати за послуги, які надає Державна ветеринарна та фітосанітарна служба, з питань захисту рослин, ветеринарної медицини та хорони прав на сорти рослин.

Праця та соціальний захист

Уряд постановою від 27 березня 2013 р. № 197 вирішив питання підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери. Установив, що з 1 січня 2013 р. у штатному розписі встановлюються посадові оклади (тарифні ставки) працівників відповідно у таких розмірах: 1 тарифного розряду - 1147 гривень; 2 тарифного розряду - 1152 гривні; 3 тарифного розряду - 1162 гривні; 4 тарифного розряду - 1172 гривні; 5 тарифного розряду - 1182 гривні.

Постановою КМУ від 13 березня 2013 р. № 151 установити, що з 1 травня 2013 р. інвалідам війни II і III групи з числа учасників бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, яким виповнилося 85 років і більше, щомісячна державна адресна допомога до пенсії виплачується в розмірі, встановленому для інвалідів війни I групи.

Урядовою постановою від 13 березня 2013 р. № 149 установили умови виплати у 2013 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань».

Постановою КМУ від 20 березня 2013 р. № 175 затвердили Порядок організації громадських та інших робіт тимчасового характеру. До виконання громадських та інших робіт тимчасового характеру на добровільних засадах залучають такі категорії осіб: зареєстровані безробітні; особи, які перебувають на обліку в центрах зайнятості як такі, що шукають роботу; працівники, які втратили частину заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення до 50 відсотків передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції. На осіб, які беруть участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, поширюють державні соціальні гарантії, передбачені законодавством про працю та зайнятість населення і загальнообов'язкове державне соціальне страхування. З указаними особами роботодавці укладають в письмовій формі строкові трудові договори на строк, що сумарно протягом р. не може перевищувати 180 календарних днів. Про участь у таких роботах роботодавці вносять записи до трудових книжок.

Постановою КМУ від 13 березня 2013 р. № 161 запровадили для військовослужбовців щомісячну додаткову грошову винагороду: з 1 квітня 2013 р. - у розмірі, що не перевищує 20 відсотків місячного грошового забезпечення; з 1 вересня 2013 р. - у розмірі, що не перевищує 40 відсотків; з 1 січня 2014 р. - у розмірі, що не перевищує 60 відсотків; з 1 квітня 2014 р. - у розмірі, що не перевищує 80 відсотків; з 1 липня 2014 р. - у розмірі, що не перевищує місячне грошове забезпечення. Досі таку винагороду отримували у розмірі місячного грошового забезпечення лише військовослужбовці на льотних і морських посадах, у військових частинах і підрозділах високомобільних десантних військ та спеціального призначення.

Уряд постановою від 13 березня 2013 р. № 162 затвердив Основні напрями запобігання бездомності до 2017 р.

Мін’юст наказом від 07.03.2013 р. № 396/5 затвердив Інструкцію про умови праці та заробітну плату засуджених до обмеження волі або позбавлення волі.

Освіта та культура

Положення про конкурс наукових праць імені Василя Веретенникова у галузі архівознавства, археографії і документознавства затверджено наказом Мін’юсту від 04.03.2013 р. № 370/5.

Наказом МВС та МОН від 22.02.2013 р. № 179/191 затвердили Положення про проведення Всеукраїнської гри команд Клубу веселих та найкмітливіших юних інспекторів руху.

Уряд розпорядженням від 4 березня 2013 р. № 136-р вніс доповнення до плану заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка та 150-річчя від дня його перепоховання. Зокрема, проведуть Всеукраїнський Шевченківський форум «Свою Україну любіть», Шевченківський міжнародний літературний конгрес, планують завершення видання повного зібрання творів Т. Г. Шевченка у 12 томах і «Шевченківської енциклопедії» у шести томах, широко відзначити міжнародною спільнотою 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка (зокрема у Російській Федерації, Республіці Казахстан, Литовській Республіці та Республіці Польща), створити логотип відзначення, започаткування гуманітарного проекту «Шевченківські читання» та Міжнародного фестивалю хорового співу в м. Каневі, завершення створення художньо-просвітницького серіалу про життя і творчість Т. Г. Шевченка, спорудження до 9 березня 2014 р. пам'ятника Т. Г. Шевченку в м. Астані тощо.

МОН та МОЗ наказом від 26.02.2013 р. № 202/165 затвердили зміни до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.

Наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту від 21.03.2013 № 365 запровадив вимоги до опублікованої монографії, що подається на здобуття наукового ступеня кандидата наук. Вона повинна:
- бути надрукованою без співавторів;
- містити узагальнені результати наукових досліджень автора, опубліковані раніше в наукових фахових виданнях України та інших держав, у кількості 12 публікацій;
- мати обсяг основного тексту для здобуття наукового ступеня кандидата наук у галузі гуманітарних та суспільних наук не менше 8 авторських аркушів, а в галузі природничих та технічних наук - не менше 6 авторських аркушів;
- містити відомості про рецензентів - фахівців за спеціальністю дисертації, один з яких повинен бути доктором наук;
- відповідати ще низці положень, передбачених для монографій на здобуття ступеня доктора наук.

Наказ Міністерства культури від 12.03.2013 р. № 171 визначив Порядок проведення Всеукраїнського відкритого конкурсу на кращий ескіз логотипа з відзначення 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка. Логотип буде використаний в оформленні документації, виданні поліграфічної та інформаційної продукції (афіші, буклети, програми, банери тощо), оформленні мистецьких заходів (концертів, вистав, виставок, конференцій тощо) під час святкування зазначеного ювілею в Україні та за її межами. Прийом конкурсних робіт проводиться з 29 березня по 14 травня 2013 р. Для учасників Конкурсу встановлюються 3 премії, 1-а премія - 30 тис. грн.

Спільним наказом Мін’юсту та МОЗ від 21.03.2013 р. № 500/5/219 затвердили Типове положення про будинок дитини при виправній колонії.

Медицина

МОЗ наказом від 26.02.2013 № 166 установило Перелік лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів.

Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до улаштування, утримання і режиму спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів» були затверджені наказом МОЗ від 20.02.2013 р. № 144.

Постановою КМУ від 20 березня 2013 р. № 174 запроваджено з 1 липня цього р. виплату працівникам протитуберкульозних закладів допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки, щорічної матеріальної допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) на рік. Також на указаних працівників поширили дію Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров'я.

МОЗ наказом від 25.02.2013 р. № 162 у новій редакції виклало Перелік лікарських засобів, заборонених до рекламування, які відпускаються без рецепта.

Уряд постановою від 27 березня 2013 р. № 199 запровадив з 1 жовтня особливості оплати праці медичних працівників системи екстреної медичної допомоги.

Наказом МОЗ від 18.03.2013 р. № 212 затвердили Методичні рекомендації щодо визначення потреби в медичних імунобіологічних препаратах.

Регіональні питання

Уряд розпорядженням від 6 березня 2013 р. № 134-р підтримав пропозицію Міністерства культури, Міністерства освіти і науки, Київської міської держадміністрації щодо створення у 2013-2015 роках Алеї Воїнської Слави у Парку Вічної Слави м. Києва.

У рішенні Київської міської ради від 28 лютого 2013 р. № 97/9154 читаємо, зокрема, що заборонено розміщувати тимчасові споруди (кіоски) на відстані 20 метрів від площини дверей метрополітену (на виходах із підземних переходів, які не мають дверей, відлік слід виконувати від центра площини краю останньої сходинки), а на зупинках громадського транспорту - ближче ніж 20 метрів у межах видимості в обидва боки тротуару від установленого дорожнього знаку, що позначає зупинку.

Президія ВР АРК рішенням від 5 березня 2013 р. запровадила сувенірні значки з символікою АРК.



РМ АРК розпорядженням від 26.03.2013 р. № 205-р затвердила План заходів з протидії несанкціонованим археологічним розкопкам на 2013 рік.

Роздача слонів

Указом Президента від 5 березня 2013 р. № 116/2013 присудили Національну премію України імені Тараса Шевченка 2013 р.:
- БОГОМАЗОВУ Дмитру Михайловичу, режисерові-постановникові - за вистави «Гамлет» У. Шекспіра Одеського академічного українського музично-драматичного театру імені В. Василька, «Гості прийдуть опівночі» А. Міллера Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра та «Щуролов» О. Гріна Київського театру «Вільна сцена»;
- КОВАЛЕНКУ Леоніду Никифоровичу (Леоніду Горлачу), поетові - за книгу поезій «Знак розбитого ярма»;
- ПЕЧЕРНОМУ Петру Петровичу, художникові - за серію керамічних тарелей за мотивами творів Тараса Шевченка.
Установили на 2013 рік розмір Національної премії 260 тисяч гривень кожна.

Уряд постановою від 20 березня 2013 р. № 179 заснував Премію Кабінету Міністрів України імені Максима Рильського. Вона присуджується починаючи з 2014 р. в розмірі 10 тис. гривень. Премія присуджується щор. письменникам і поетам за переклад українською мовою творів видатних зарубіжних авторів, а також за переклад творів українських класиків та сучасних авторів мовами народів світу. Премія присуджується громадянам України. Звання лауреата Премії присвоюється винятково одному номінантові. Одна особа не може стати лауреатом Премії двічі. Премія не присуджується посмертно. На здобуття Премії висуваються нові оригінальні твори, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше ніж за півр. до їх висунення на здобуття Премії. Премія присуджується на конкурсних засадах. У зв’язку з цим скасовано премію УРСР 1972 р. імені Максима Рильського за кращий художній переклад.

МЗС наказом від 05.02.2013 р. № 41 встановив відомчі заохочувальні відзнаки: Подяка, Почесна грамота, нагрудні знаки «Відзнака МЗС України», «За сумлінну службу», «За відданість дипломатичній службі».



Правління Пенсійного фонду постановою від 11.02.2013 р. № 2-2 встановило такі відомчі відзнаки: Почесна грамота, нагрудний знак «Знак пошани Пенсійного фонду України».



Наказом Міністерства екології та природних ресурсів від 13.02.2013 р. № 51 установили такі відомчі заохочувальні відзнаки Державного агентства водних ресурсів України: Подяка, Грамота, Почесна грамота, нагрудний знак «За сумлінну працю в галузі водного господарства».



Управління державної охорони України наказом від 01.02.2013 р. № 65 запровадило відомчі заохочувальні відзнаки: Подяку, Грамоту, Почесну грамоту, нагрудні знаки «За відзнаку в службі», «За особливі заслуги», «За відданість державній охороні України», медалі «10 років сумлінної служби», «15 років сумлінної служби», «20 років сумлінної служби», «Ветеран служби».



Наказом Мін’юсту від 11.03.2013 р. № 404/5 встановлено відомчі заохочувальні відзнаки Державної пенітенціарної служби України: Подяку, Грамоту, Почесну грамоту, нагрудний знак «За відзнаку в службі», медалі «10 років сумлінної служби», «15 років сумлінної служби», «20 років сумлінної служби», «Ветеран служби».



© мій

Читайте також:
* Законодавство для профанів: підсумки-2012, новації-2013
* Українське законодавство: що нового у січні
* Українське законодавство: що нового у лютому
* Автомобілістам на замітку. Нові ПДР


профанська екзегетика, femida's games

Previous post Next post
Up