Такі різноманітні мігранти: українці на Заході (20% ВВП країни)

Feb 01, 2010 17:29

Багато хто зауважив, що я часто жену на мігрантів, нелегальну міграцію і ваабщє расійській шавініст... отаквот... В якості аргумента мені наводять приклад українців, що мешкають в Європі. Мовляв, ти тут виступаєш проти братніх народів, а там проти наших возбухають аналогічні фашики.


Сьогодні, сидячі на роботі (кстаті, сьогодні першій день в Карітасі - повернення блудного сина гггг) редагував статтю "Досвід трудових мігрантів у ЄС" - підсумок двохрічного дослідження Карітасу України щодо українських заробітчан.
Викладаю лише тези, але вони варті уваги. Принаймні тої, що серед українських національниї меншин в Європі низький рівень злочинності (у порівнянні з іншими мігрантськими угрупованнями), їхні перекази складають 20% українського ВВП і вже 35% легалізували свій статус в країнах Європи.

За даними цього дослідження, в цілому в ЄС станом на 2008 р. перебували орієнтовно 1 млн. 700 тис. трудових іммігрантів з України,  більшість із яких подібно до вихідців з інших незахідних країн, живуть і працюють у державах-реципієнтах нелегально.

Українські мігранти в ЄС, переважно зайняті на вторинному ринку праці, загалом не створюють конкуренції громадянам країни перебування, що не працюють у відповідних сферах.

Міграція українців до ЄС загало призводить до їхньої декваліфікації, оскільки вони мають відносно високий рівень освіти і кваліфікації, але у країнах перебування зайняті переважно у сферах допоміжної, важкої фізичної праці.

Однією із специфік української міграції до ЄС є провідна роль жінки, яка фактично започаткувала її заробітчанськими подорожами до Греції та Італії на початку 90-х р.р.


... якщо раніше мотто трудової міграції була ощадливість на найнеобхіднішому, аби заробити гроші і забезпечити потреби родини в Україні, то нині все більше проявляється спрямованість на задоволення особистих життєвих потреб, духовних запитів мігранта, пов’язаних із пізнанням країни перебування, її культури, тенденція до самореалізації в ній. Цьому сприяють також в цілому толерантне ставлення суспільства, зокрема, південноєвропейських країн та Ірландії - до мігрантів і, зокрема, українців, поцінування їхньої працьовитості.

Результати дослідження вказують на низький рівень злочинності серед українських мігрантів у різних країнах ЄС.

Експерти відзначають, що завдяки добре налагодженим мережам українці виявляють еластичність та мобільність у достосуванні до швидко змінюваних умов на ринку праці, зокрема, в часі фінансової кризи.

Проте  головними осередками формування українських емігрантських спільнот, довкола яких часто утворюються громадські об’єднання є душпастирські центри Української Греко-Католицької Церкви... Богослужіння УГКЦ відвідують не тільки греко-католики а й представники інших християнських конфесій, особи, які досі не належали до жодної релігійної спільноти і прийняли хрещення тут, у греко-католицькій громаді  на еміграції, а також окремі громадяни країн перебування.

Існує значна диспропорція між кількістю українців, котрі декларують бажання повернутися додому (65-75%), та кількістю тих, хто це бажання реалізує (20-25%). Відсутність одного або обох батьків часто провадить до значних проблем у формуванні та вихованні дітей, що може супроводжуватись девіантною поведінкою.

Міграція справляє значний вплив на розвиток української економіки шляхом прямих та непрямих інвестицій, міжнародного партнерства у дрібному та середньому бізнесі, впровадження інновацій та ін. Тільки міжнародні перекази заробітчан в Україну експерти нашого дослідження прирівнюють до 20%  ВВП країни

діаспора, українці, europe

Previous post Next post
Up