Західна освіта і процвітання країни

Aug 08, 2013 10:26

Забийте мене камінням, але...
Півроку тому в фейсбучікє писав жалісливий пост про те, як мрію мати іноземну освіту і що зроблю від себе все залежне, аби мої діти її таки отримали.

Але нещодавно задумався над ефективністю різних non-graduate програм. Купа українців (якщо дивитися по фейсбуку) катається по закордонах, вивчає демократію, революції, перетворення держави, налагодження функціонування державних та суспільних інститутів тощо. Маєж бути якась кореляція - кількість випускників та поліпшення ситуації в країні. Але в нас якась дивовижно протилежна ситуація - чим більше куралесить америкою, європою, тим гірше в Україні.

Особливим прикладом безпорадності всіх ціх шкіл, сколаршипів і програм є один громадський діяч. В його сіві значаться дипломи лідерські програм з Гарварду і Єлю. До цього він так само отримував освіту в Гамериці. Так от, була в нього організація Форум молодих лідерів, згодом загнила; потім "Українська громада"... і нарешті він створив партію з мало кому зрозумілою назвою "Меритократична партія".

Ото і думаю тепер, як в одному анекдоті: і шо тобі дали ті дипломи? Мені здавалося, що після цього людина має приїжджати наче просвітлена істота, яка до цього була сліпа і не розумілася на банальних речах. але чомусь глибина думок, ґрунтовність висновків, якість аналізу і адекватність прогнозів в них ніяк не змінюються.

В мене таке враження, що всі ці поїздочки лише: 1) можливість потусуватися за гроші американських/європейських платників податків/жертводавців; 2) познайомитися з цікавими людьми; 3) запостити фоточки в інстаграм і фейсбучєк; 4) купити вдвічі дешевше айфон, айпад, макбук.

Пі.Сі. да-да, я просто завідую всім вам.

життя, наука, спостереження

Previous post Next post
Up