Три роки покращення і стабільності: попередні підсумки правління Януковича

Feb 25, 2013 14:02

Ось і обіцяний текст щодо підсумків Януковича. Вийшло трохи менше, ніж я хотів. бо інакше прийшлося б пояснювати чому саме це віднесли до переліку. Взяв для порівняння період у 8 років та 4 країни, щоб яскравіше побачити то саме покращення.

Кстаті, цю статтю я написав за гроші читачів. наразі зібрано 90 грн. Я буду вам вельми вдячний, якщо ви підтримаєте (звісно, у разі позитивної оцінки матеріалу) громадянську журналістику в моїй особі своїми гривнями.

Гроші можна переказати мені на картку Приват (приват 24 або приват мані) 5577 2127 0298 6483. Або переказати на рахунки редакції Texty.org.ua



Вже неодноразово проводились спроби аналізу результатів правління Віктора Януковича та його команди контрреволюціонерів. В цій статті ми спробуємо звести до купи різні сфери і намалювати загальну картину стану справ. Для об'єктивності підсумків ми звернемося до міжнародних рейтингів, які є визнаним авторитетом і відображають реалії життя.

Розуміння досягнень або провалів неможливо без урахування часового і регіонального контексту. Саме тому ми порівняємо динаміку пересування України у рейтингах з іншими країнами - Росія, Грузія і Молдова - і за останні вісім років (2005-2013). Чому взяли саме ці країни? По-перше, всі вони мають спільне пострадянське минуле, одинакові проблеми. Росія цікава тим, що частина української еліти весь час закликає копіювати сусідній досвід і активно інтегруватися до російських міждержавних структур. Від слов'янського “злиття і поглинання” нам обіцяють значні бонуси і конкретну економічну вигоду.

Грузія - країна, яка після перемоги демократичних сил пішла шляхом вестернізації (у кращому розумінні цього слова). Команда Януковича весь час наполягає на тезі про проведення в країні системних і глибинних реформ. Отже, приклад Грузії покаже - до чого мали б довести зміни.

Молдова - чимось подібна до України. Останні роки в країні тривала політична криза, відставка президента, урядів, дострокові вибори до парламенту. Але Молдова не має особливих стратегічних ресурсів, вигідного географічного розташування, геополітичного потенціалу. Тому випередження молдован по деяким пунктам повинно навести нас на роздуми про те, де ми опинились і що з нами буде.

Чому було обрано проміжок між 2005 і 2013 рр? Порівняння результатів, наприклад, між 2011 і 2012 рр. Може дати викривлені результати: Україна незначно покращила свої позиції у світі з певних сфер. Подібне порівняння не враховує, що перед цим було катастрофічне падіння на 20-30 пунктів і епізодичні позитивні результати (підвищення в рейтингу на 3-5 позицій) свідчать лише про те, що країна почала вибиратися з прірву, куди її попередньо загнали “регіоналівські реформатори”.

Звісно, ми не претендуємо на 100% об'єктивність та охоплення всіх спектрів досягнень/провалів “донецьких”. Але подібний аналіз повинні були б зробити представники опозиції, які тримають чисельні штати експертів і витрачають на їхнє утримання десятки тисяч доларів. Наприклад, як це зробили в Росії - “ Путин. Итоги” і “Путин. Итоги. 10 лет”. Останній вийшов накладом в 1 млн примірників. Ця ж стаття написана за рахунок пожертв читачів.

Дивіться всі рейтинги та інфографіку

Янукович, Україна

Previous post Next post
Up