Без дебатів неможлива демократія

Oct 11, 2012 13:04

Днями Мустафа Наєм у своєму блозі справедливо помітив: "Президентские дебаты - это первое, чего Виктор Янукович лишил украинских избирателей еще до своей инаугурации в 2010 году". Далі журналіст проаналізував дебати між кандидатами в президенти США - Міттом Ромні і Бараком Обамою.

Відмова партії влади або кандидата (на посаду президента або депутата-мажоритарника) - один із головних показників авторитарізації влади. Росія успішна пішла цим шляхом і зараз опинилася в умовах фейкової демократії.

Традиції дебатів не характерні і для України. Нещодавно мій патрон закликала своїх конкурентів на по 212-му мажоритарному округу взяти участь у публічних дебатах. Наші соцопитування і голосувалки в інтернеті показують, що люди бажають побачити дискусію між тими за кого їм прийдеться голосувати.

Щоб ви не думали, що дебати - це порожня формальність, наведу декілька прикладів впливу на електоральну підтримку.

Gallup цього тижня опублікував свіжі дослідження  - результати дебатів між кандидатами в президенти і кандидатами у віце-президенти на підтримку людей.

Після перших президентських дебатів соціологи зазначили історичну перемогу Ромні


Обама втратив 5% після дебатів. А це серйозно, якщо врахувати, що кандидати йдуть рівно і кожен відсоток на вагу золота.

Крім кандидатів в президенти, до дебатів долучаються кандидати у віце-цпрезиденти (яких, до речі не сам собі призначає головний кандидат, а він затверджується на з'їзді партії).

І тут теж Gallup вказує на серйозний вплив полеміки осіб "другого рангу"


А тепер уявіть, яким були б вибори у разі наявності справжніх дебатів між кандидатами, а не те лайно, що робить в себе Кісільов у "Великій політиці".

власть, политика, Україна, meritocracy, usa

Previous post Next post
Up