Хочеш ідеальну владу - створи у власному будинку ОСББ

Jun 12, 2012 14:11

Одна з небагатьох статей, за яку мені не лише не соромно, а навіть приємно. Це програмний матеріал із серії "Как обустроить Русь". Жити у будинку з ОСББ - це зовсім інше відчуття громади, відповідальності за власне і спільне (колективне) майно, що так само належить тобі.

І головне, люди, що мають ОСББ обирають на посади не за мову, НАТО, спекуляції навколо історії, а за господарські здібності і вміння ефективно керувати ресурсами. Тобто все те, чого нам не вистачає.

31 грудня 2011 року для мешканців нашого будинку по вулиці Паризької комуни, 5 у смт. Коцюбинське розпочалося зі святкової програми для дітей. Снігуронька із Дідом Морозом вітали дітей зі святом, проводили розважальну програму з конкурсами, віршиками, піснями і, найголовніше - дитячими подарунками. А ввечері на дорослих чекала святкова розважальна програма, спеціально для якої у дворі були накриті столи, встановлено караоке та святково прикрашений двір (поставили ялинку, статую Діда Мороза, гірлянди тощо).

Все це організувала не ідеальна влада - сільрада, сільський голова, губернатор або президент країни, - а звичайні мешканці нашого будинку, об'єднанні в рамках ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку). У той день я остаточно переконався, що ідеальна вдала може з'явитися лише за умови, коли звичайні люди навчаться керувати власним майном на найнижчому рівні.

До того я жив в одному київському багатоквартирному будинку, де не було ОСББ. Брудні обмальовані стіни, тьмяне освітлення, сміття на сходових клітинах... Складалося враження, що будинку вже понад півстоліття, і він скоро розпадеться на частини - хоч насправді будинок не був таким старим. Сміттєпровід був регулярно забитий, у під’їзді стояв сморід - бо мешканці почувалися прибульцями або тимчасовими постояльцями (не співвласниками будинку). Ввечері майже кожного дня доводилося ходити розбиратися із сусідами - внизу шумно розважалися студенти, а над нами люди середнього віку полюбляли збирати шумні компанії.

Коли ми переїхали до теперішньої квартири, то одразу відчули різницю між будинком з ОСББ та звичайним, що не має свого управління.

Вартість та звітність

Перше, що мене приємно здивувало - це вартість послуг на утримання будинку та звітність. Тариф для мешканців нашого ОСББ складає 2,82 грн на кв. м. Кожного місяця управляючий будинком (призначає правління ОСББ, яке, у свою чергу, обирається власниками квартир) звітує щодо використаних за попередній місяць коштів.

Сам управбудинком має цілком пристойну зарплатню за свої послуги - 9100 грн на місяць (про це також йдеться у звіті).

Ось один із таких звітів:


Читати далі весь текст

життя, Україна, meritocracy, спостереження, українці

Previous post Next post
Up