Жєстокая українізація через системну роботу

May 21, 2012 18:14

Я неодноразово писав про те, що українська мова використовується і буде використовуватися для того, щоб відволікти увагу від нагальних проблем. Але це не означає, що все можна пустити на гальма і спостерігати за русифікацією.

Популізмом є заяви політиків на телебаченні, дурні закони про двомовність, часто недолугі акції протесту чи неадекватні політичні програми щодо цього питання. Є інший шлях, який не дозволить спекулювати на цій темі та покращити ситуацію. Це - системна праця по конкретним напрямкам. Однією з таких ініціатив є “Дріжджі”, які поки що займаються моніторингом дотримання мовного законодавства у закладах харчування.

Стати волонтером дуже просто: кожен з нас відвідує ті чи інші заклади (включно із Макдональдсом).

На цих вихідних в мене була зустріч з одним хорошим товаришем. Ми прогулювалися Оболонською набережною і зайшли в один із закладів, що там був. Зайшли у ресторан “Дакота” (хоча це швидше паб, а не ресторан) за адресою Г. Сталінграда 14 Г.




Спочатку обслуговуючий персонал нас зустрів російською, але з часом перейшов на українську. Ми посідили, я попросив рахунок і Книгу відгуків і пропозицій, де зафіксував, що були такі і такі порушення (меню російською, розрахункові документи і оголошення). Залишив адресу, за якою мені повинні повідомити про усунення порушення. На руках залишився чек - дуже цікавий двомовний мікс - який я залишив.




Далі за допомогою юриста “Дріжджів” заповню звернення до Управління з питань захисту прав споживачів.

Вони перевірять заклад, якщо помітять порушення - штафануть. Потім я, або хтось з інших волонтерів зайде і перевірить наскільки покращилася ситуація.

Таким чином спільними не занадто складними зусиллями ми впорядкуємо одну із сфер в одному місці. А далі можна буде братися за інші. Крок за кроком досягнемо остаточної мети.

То ж друзі долучайтеся: це не страшно і не важко. Вся інформацію щодо порядку проведення такого "незапланованого" моніторингу міститься на офіційних сторінках у соціальних мережах - Вконтакте і Facebook.

Кстатє, я все-таки лишив чайові, щоб таким чином змотивувати персонал виконувати законодавство. Хоча це вже на власний розсуд.

українізація, українська мова, Україна, українці, Київ

Previous post Next post
Up