Гарвардські дослідники знову зробили українських блогерів частиною російського інтернет-простору

Mar 23, 2012 14:37

Не знаю наскільки це добре або погано, але вдруге (чи втретє) дослідники з Гарвардського університету віднесли українських користувачів до російського інтернет-простору. Цього разу американці вивчали твіттер-середовище.

20 березня відбулася презентація  дослідження "Mapping Russian Twitter" ("Відображення російського Твіттеру")




Як йдеться в тексті, дослідження базувалося на близько 50-ти мільйонів російськомовних "твітів", які були зібрані в період з березня 2010-ого по березень 2011-ого років. На їхній базі було ідентифіковано "дискусійне ядро" - мережева карта із 10 285 користувачів. Вони поділені на кластери, які відображають характеристики мережевої активності.

Основні тематичні групи російськомовного Твіттера включають: політичний, інструментальний, регіональний (СНД), технологічний і музичний кластери.

Аналіз показує, що значна частина активності в Російському Твіттері згенерована в рамках маркетингових компанія і пошукової оптимізації (SEO).

Подібно російськомовній блогосфері, Твіттер включає кластер демократичної опозиції, який пов'язаний з Гарі Каспаровим і рухом «Солідарність». Націоналісти, які проявляють високу активність в російській блогосфері, не формують явною структури в Твіттері (принаймні на березень 2011). У той же час, пропутінські молодіжні рухи як наприклад Молода Гвардія і Наші, а також пов'язані з ними депутати, мають виразну присутність в Твіттері.

Дослідники відфільтрували активності, які були пов'язані із накруткою - штучним просуванням контенту (SEO). Після цього зник 
провладний кластер. Наприклад,  зник кластер, який фокусувався на політиці економічної модернізації президента Медведєва (зник разом з хештегами, які були присвячені цій темі) . Одне з пояснень цього явища: як і в російськомовній блогосфері, ряд політичних ініціатив у Твіттері використовували тактики та / або сервіси Інтернет-маркетингу.

А тепер повернемося до України. Добре чи погано, що нас віднесли до російського простору? Цілком логічно і навіть добре. Тобто українці можуть впливати (рівень впливовості - питання дискусійне) на політичний процес в Росії. І це добре.

Україна-Росія, Россия, политика, пропаганда, web 2.0, Україна

Previous post Next post
Up