Росія vs Грузія: кінострічки як зброя пропагандистської війни

Mar 21, 2012 13:22


Після перегляду скандального російського фільму про війну в Грузії "Август. Восьмого" захотілося переглянути ще раз грузинську стрічку "5 днів серпня" + ще одну російську "Олімпіус Інферно". І подивитися, кому вдалося перемогти в кіновійні. За підсумками написав матеріальчик по темі.

Багатьох глядачів здивувала - а декого навіть роздратувала - наявність у фільмі роботів, які дуже нагадали персонажів “Трансформерів”. Цей режисерській прийом запозичили у фільму “Лабіринт Фавна” Гільєрмо дель Торо. Мексиканець створив фільм із двома паралельними сюжетними лініями - в одній висвітлюються реальні події у франкістській Іспанії часів Другої світової війни, у другій - вигаданий казковий світ маленької дівчинки. Дель Того використав цей прийом, щоб емоційно підкреслити сприйняття боротьби фашистів із партизанами. Майстерність Торо полягала в тому, що глядач сам міг визначати: чи насправді відбуваються фантастичні події, чи це лише спроба дівчинки сховатися у паралельному світі від жорстокості, що її оточує.

Росіянам аналогічного ефекту досягти не вдалося. Але, тим не менш, сюжетна родзинка збагатила передбачуваний розвиток подій. Хлопчик Артем у найстрашніші хвилини війни шукав захисту у роботів. Навіть смерть свого батька (постріл грузинського танку по автівці миротворців) він сприйняв як загибель Доброго Робота від Мраковласта. Читати далі.

Висновок наступний: переможцем виявилась Росія. Грузія занадто багато загравала з євроатлантичною інтеграцією та демократичною риторикою. Росіяни в першу чергу поставили особисту сімейну трагедію.

Вирок: росіяни вміло використовують кінематограф для промоциї своїх ідей. принаймні на російську і пострадянську аудиторію спрацьовує.

Фільми про війну в Чечні - "Война" з Бодровим (називають ще класікою російского здорового націоналізму): "Чистилище"

Афган - "9 рота"

Їм можна позаздрити. Україна, на жаль, мало того що не виробляє власного продукту, так ми ще є основним ринком збуту небезпечних російських ідей.

Россия, Кремль, пропаганда, Грузія, war, маніпулювання свідомістю, рецензия

Previous post Next post
Up