Як зробити український Esquire україномовним

Mar 20, 2012 13:20



Вчора у Facebook було два жвавих обговорення - поява української версії Ескваєра і його мова. Здається навіть створили чи то групу чи то сторінку з вимогою випускати україномовне видання.

Моє імхо. Що український Форбс, що український Ескваєр - показник жлобства, ідіотизму та недалекоглядності. Власники франшизи так сильно переймаються питанням повернення прибутків, що вирішили зробити свої журнали на общєпонятном язикє. Мовляв, так більше купуватимуть.

Скажу одразу - кількість росіян, які не розуміють українську мову і купуватимуть українські видання, менше за статистичну похибку. Певний шовінізм і почуття власної "кращості" не дозволятиме їм витрачати гроші на якусь там кальку.

Російськомовність Форбсу та Ескваєру  автоматичне буде викликати бажання порівняти із російськими Форбсом і Ескваєром. И тут вони значно програють. Обрання україномовного формату одним кроком виключило б з цих програшних перегонів. Особливо це стосуватиметься Ескваєра, бо частина матеріалів буде з американського видання, а прихильники журналу вже звикли їх сприймати через російську версію.

Коротше, це дуже невдалий маркетинговий хід для Ескваєру.

А тепер власне до акції протесту. Всякі там вимоги у фейсбуці або в блогах не допоможуть. Але є один хороший спосіб - і тут треба подякувати піратам.
Треба, щоб зорганізувалась група людей (яка потім лише зростатиме), які публічно заявлятимуть, що свідомо не купуватимуть журнал (хоча можуть). Але вони читатимуть його  піратським шляхом. Для цього потрібна, щоб ця спільнота або купувала один примірник, або діставала електрону версію іншим шляхом і безкоштовно поширювала серед учасників коаліції.

Одна приміточка: в електроний формат переводити журнал без рекламних сторінок. Таким чином, коли збереться мінімальна критична маса (принаймні 1 тис. читачів), яка не платить за примірник (здається він коштує десь 40 грн) і не споживає реклами, це вже буде вагомим аргументом, щоб перейти на українську мову.

українізація, журналістика, українська мова, українофобія

Previous post Next post
Up