Багатство - дар від Бога

Feb 22, 2012 13:24


Минулого четверга був на засіданні бізнес-клубу "Кредо" Львівської бізнес-школи. Власне про це мій звіт. Мені дуже подобається ініціатива УКУ і загалом УГКЦ по створенню майданчика для спілкування між представниками церкви та елітою. Звісно, це в одну мить не перетворить все суспільство на моральних і чесних людей, але дасть хоч якісь орієнтири. Добре, що в українського істеблішмент з'являються власні моральні авторитети.

Єдине чим я був розчарований - відповіддю Блаженнішого на моє запитання: чи здатна сьогодні церква виробити концепцію  соціально-економічного розвитку суспільства, як це зробили протестанти у 16-17 століттях? На що він відповів: до цілей церкви не входить вироблення візії. Головна задача - зустріч людини з Богом. Але протестантське богослов'я тут нічому не заперечує. І концепція розвитку суспільства - така сама зустріч людини з Богом. Через процвітання, просвітництво, економічне зростання християни показують образ Царства небесного, ідеальної держави, яка будується на Божих засадах.

Наш Бог - досконалий, всюдисущій. Його воля, порядок, задум повинні проявлятися у всьому - від особистого життя, молитви до державного управління і бізнесу.  Ось тут суттєва і концептуальна різниця між католиками і реформатами (кальвіністами). Перші бачать у цьому протиріччя, а другі - ні. Власне історія довела, що кальвіністська концепція не просто має право на життя, а повинна застосовуватися де тільки можна (вже наводив приклад із Південною Кореєю).

Започатковані Львівською бізнес-школою зустрічі представників греко-католицької церкви із діловими колами стають популярною «тусівкою» для київського бомонду. На останній зустрічі бізнесмени з’ясовували, наскільки гріховною є “оптимізація” податків. Вони також запитували у Патріарха, як покращити ставлення суспільства до підприємців, та що робити із олігархами-хижаками.

Щоб просвітити розум спілкуванням із екс-главою УГКЦ Патріархом Любомиром, до готелю «Воздвиженський» (де проходила зустріч), крім бізнесменів, прийшло чимало відомих осіб. Наприклад, колишній прем’єр Юрій Єхануров, нардеп Андрій Шевченко, письменниця Оксана Забужко, перший декан Києво-Могилянської бізнес-школи Павло Шеремета та інші.

Не дивлячись на те, що зустріч відбувалась у місці не найдешевшому, та за участю заможних українців, Блаженніший Любомир скромно приїхав на старенькому мінівені «Фольсваген», у супроводі лише одного монаха. Читати далі.

christianity, журналістика, экономика, думки єретика

Previous post Next post
Up