Платити податки - сприяти поширенню корупції

Jan 09, 2012 14:12


"...сумлінним платникам податків через надмірний податковий прес, заплутаність і складність нормативно-правового середовища, численність перевірок податкових служб дуже складно і обтяжливо вести податковий облік і виконувати відповідні зобов’язання.

...побачивши наскільки все це неприємно і складно, і яких гігантських зусиль вимагає чесне дотримання букви закону, багато підприємців просто йдуть у тінь, вважаючи за краще платити хабарі.

А ті, хто залишається у формальній економіці, змушені нести не тільки тягар високих податків як таких, а й величезну адміністративне навантаження.

Тому бути чесним платником податків в Україні не тільки дуже складно, але й невигідно, незважаючи на те, що відбувається поступове зниження податкових ставок".

Мартін Райзер, директор Світового Банку по Україні, Молдові й Білорусі
Одна із яскравих форм законослухняного популізму - це звинуватити опонента-опозиціонера у не сплаті податків: "Ось ти виступаєш проти влади, а чи платиш податки? Не платиш, значить такий самий злочинець (бо крадеш в держави), як і ті, хто щодня дерибанять мільярди".

Насправді, це тупе розводилово для лохів. Я взагалі вважаю, що в умовах сучасної України (154-е здається місце в рейтингу корупції), сплачувати податки - сприяти поширенню корупції.

Давайте подивимося (примітивно) на що мають йти податки (в ідеалі):
- освіта (шкільна, вища, дошкільна). Що насправді: потрапити у дитячий садочок без хабарів майже не можливо (або дуже складно). Батьки зараз надають перевагу альтернативним закладам - приватні садки, центри розвитку дитини тощо. У школі подібне: якісні заклади (гімназії, ліцеї) де факто вимагають оплату за навчання (один мій знайомий влаштовував свою доньку цього року, вартість навчання на місяць у різних гімназіях/ліцеях коливалась від 1 тис. до 4 тис. грн). Безкоштовна вища освіта - міф. Зараз більшість отримує дипломи за бабло (платна освіта + хабарі). Її якість не відповідає сучасним вимогам;

- безпека. Про роботу ментів можна не згадувати. Усі знають всі проблеми;

- медицина. Ось тут треба віддати належне: за умов розміру фінансування, вона працює більш-менш нормально. Але, все що стосується обстеження, операцій - треба платити.

- пенсія. Ця сфера - головне розчарування для людей радянської доби: "Ми стільки працювали, а зараз маємо копійки". Краще не стане, альтернативою є приватні пенсійні фонди (які працюють у всьому світі).

А про такі "другорядні" речі, як екологія, захист громадян у світі, наука тощо взагалі мовчу. тут повний гаплик.

Отже, на що витрачаються народні гроші? На гелікоптери, мерседеси, дачі для влади, розвиток приватного бізнесу їхніх родичів.

Тому справедливе запитання: чому я повинен платити за шикарне життя якогось недоумка, прикриваючи це гарним словом "відповідальність"? Краще вже самому взяти на себе повну відповідальність і не спонсорувати бидло-еліту.

власть, экономика, Україна, meritocracy

Previous post Next post
Up