Докладу максимум зусиль, щоб моя дитина вчилася за кордоном

Jan 02, 2012 14:54


Моєму синові лише 6 місяців, але я вже почав задумуватися над його освітою, у тому числі й вищою. Для себе вже вирішив, що докладу максимум зусиль, щоб він отримав освіту за кордоном. Не обов"язково з першого курсу, бакалавр можна тут, а на магістерску чи ПіейЧДі виграти грант в західному університеті. До речі, таку можливість пропонує УКУ (а вартість навчання там одна із найнижчих в країні).

Після того я підготував матеріал про західні університети (Німеччина, США, Швейцарія), ще раз переконався, що немає чого робити в пострадянських вишах. Цікаво те, що ми відібрали для репортажів не якісь мажорні Оксфорди, Гарварди, а цілком середні заклади, один навіть не присутній у рейтингу топ-700 QS World University Ranking. Перша частина і друга частина репортажу. А тут викладаю лише деякі тези:

- Кожен громадянин Німеччини, який отримав диплом про повну середню освіту, має право навчатися в університеті - набір абітурієнтів не обмежують.Тільки найпрестижніші університети вводять у себе numerus clausus. Однак, після першого курсу чимало студентів відсіюється. Так, в залежності від закладу і спеціальності, за результатами першої сесії до 70% студентів можуть відраховувати за неуспішність.

- Навчальний план складає сам студент, лише деякі базові дисципліЗавдяки індивідуальному розкладу зникає поняття «університетської групи» - кожен навчається сам по собі, іноді перетинаючись зі знайомими на спільних предметах. Зникає і поняття «типового» випускника. Наприклад, фах «математик» в Німеччині може мати низку значень: від теоретика, який зосередив свої зусилля на алгебрі, до практика-оптимізатора. «Економіст» може бути фахівцем у міжнародній торговельній політиці, а може бути бухгалтером. Крім того, два студенти з однаковими дипломами можуть мати різний набір знань. Отже, важливий не лише диплом, а й додаток до нього: він визначає, чим саме може займатися випускник.

- Навчальний план складає сам студент, лише деякі базові дисципліни (наприклад, для математика - це математичний аналіз, для фізика - механіка й електродинаміка, для економіста - економічна теорія) протягом кількох семестрів вивчають усі студенти спеціальності.

- Студентське життя в Байройті не обмежується бібліотекою та їдальнею, однак реалії німецької студентського життя далекі від того, що показують у голівудському кіно. Тут не влаштовують гучних вечірок і не творять всіляких дурниць по ночах. На вихідні більшість студентів їде додому до батьків. Серйозність, концентрація, висока віддача - ось ті якості, якими пишається німецьке студентство.

- Бюджет університету Х"юстона дозволяє створювати величезні проекти. Тільки цьогоріч від одних лише приватних компаній один лише інженерний факультет отримав $100 млн на розвиток території та проведення наукових робіт. Загальний бюджет навчального закладу складає близько $ 1,3 млрд.

- В університеті також є свій готель мережі Hilton. Його збудували, аби вчені, які приїздять на численні конференції, могли перебувати в межах університету.

- Під час навчання застосовуються також ігрові практики. Наприклад, курс стратегічного маркетингу дозволяє студентам взяти участь у маркетинговій грі: проаналізувати ринок за допомогою спеціальної комп’ютерної програми, вирішити, яким має бути виробництво та позиціювання продукту, встановити належну кількість персоналу тощо. Гра може тривати кілька тижнів. Студенти оперують серйозними показниками: бюджетами, рівнем продажів, статистичними дослідженнями - і в якийсь момент можуть навіть забути, що це лише гра. Такий підхід до навчання показує студентам, як працюють визначені процеси в реальному житті.

Читати далі: перша частина, друга

життя, сім'я, наука, Україна

Previous post Next post
Up