Піонерія - совкове збочення скаутської ідеї

May 19, 2011 13:31

Сьогодні день піонерії. Прихильники совкового режиму згадують як прикольно було збирати макулатуру, металобрухт, тусуватися на таборах та будувати Радянську державу.


Пионеры Ленинграда, поднятые по тревоге", 1937 год

По данным социологического опроса, проведенного накануне 85-летия пионерской организации, около 40% россиян считают, что необходимо ее воссоздать, 45% считают, что надо создать другую единую детскую организацию, и только 9% жителей РФ считают, что подобная структура вообще не нужна.

Проте мало хто із совків здогадується, що концепція піонерії була нахабно сперта із царського скаутінгу. Совок не спроможний був вигадати щось своє, але ізпохабіть щось хороше - завжди.

Масштабну ностальгію за піонерством в нашого населення можна пояснити відсутністю інформації про існування скаутського руху, яке було позаполітичним, але мало на меті виховати шляхетних людей, що готові до життя у суспільстві, природі, державі.

На превелике щастя, Україна так само має свої власні традиції скаутінгу - Пласт, Сокіл, що з'явилися на Галичині. Згодом на сході виникла Спілка української молоді. Після її знищення (відомий Харківський процес) Бандера відновив СУМ у діаспорі (на противагу до ОУН-м з яким тусувався Пласт). Врешті СУМ став наймасовішою українською молодіжною організацією за кордоном.

Мені свого часу випала честь стати членом СУМу та навіть заснувати осередок у Мурманську. Який достатньо зробив для відновлення українського руху в РФ.

Якось нашу громаду вирішили запросити на "Вечір червоних краваток". Це була ініціатива місцевих молодіжних організацій, влади по відновленню піонерського руху на Мурмані. Спочатку керівництво скептично поставилось до присутності нашої національно-свідомої організації на червоному шабаші.




Але я переконав туди прийти: себе показати (заспівати українських пісень) та розповісти про україську альтернативу піонерству. Спеціально для цього я вдягнув сумівський однострій і наша кампанія у вишиванках вирушила на цей захід. ТБ одразу звернуло увагу на кого потрібно і підвалили до мене. Запитали хто і звідки. Я тоді розповів про СУМ, пор боротьбу за незалежність України, про Харківський процес, коли стратили українців. Не забув згадати про Бандеру і діаспору, про боротьбу за українську державність... А в кінці толерантно додав, що ми шануємо нашу історію, але готові на сучасному етапі спілкуватися зі всіма і прагнути шукати порозуміння.




Таким чином ми використали чуже свято для власного піару та промоушену. А, взагалі, батьки, віддавайте своїх дітей на скаутських організацій, де ваші нащадки навчаться бути активними в суспільстві, шляхетними з іншими людьми та щирими патріотами своєї нації та батьківщини.



На табори СУМу регулярно приїздили зірки



Крайній праворуч - син відомого повстанця Мирослава Симчича Ігор Симчич (спадкоємність найкращих традицій)



Сумівці з РФ, України, Австралії, США та інших країн



Наші дівчата

Спілка Української Молоді Мурмана, history, життя, ностальгія, спогади, СССР, совок, Україна, Мурман

Previous post Next post
Up