Кулінарний туризм. Ліпованська рибна кухня.

Nov 03, 2016 11:56




Сазан, запечений з айвою, голубці з судаком, борщ з рибою "на сторчак", перець фарширований сазаном, пельмені з судаком - неповний перелік унікальних страв, які ми мали можливість скуштувати під час останньої подорожі до Вилкова в середині жовтня. Відвідувачі бази "Пелікан" здивуються, адже таких страв там навіть в меню немає. Це, власне, й було "фішкою" нашого туру, який ми назвали "На хвилях Дунаю" - дослідити максимально не тільки Вилкове і його околиці, а й життя та побут місцевого населення, традиційну рибну кухню, тощо. А господарі бази пішли нам назустріч - влаштували дегустації традиційних ліпованських страв по рецептах, які увійшли до книги "Рибна кухня ліпован: історія, традиції, сучасність". Адже Михайло Єрофейович Жмуд, засновник "Пелікану" є одним із співавторів і головним спонсором видання цієї книги. Не збірника рецептів, а солідної наукової праці, які розповідає про історію Вилкова, традиції ліпован та формування їх звичаїв та традицій краще за будь-який туристичний путівник.




фото: Микола Турейський

Туристична частина програма без сумніву вдалась, не зважаючи на те, що два дні з трьох дощило, і доводилось вносити корективи на ходу, переставляючи складові частини подорожі місцями. Крім традиційного маршруту до "нульового" кілометру Дунаю, ми пройшли Білгородським гирлом через Жебріянські плавні до Солоного кута і далі до моря, пройшли на човнам по самому місту і навколо нього, відвідали острівне господарство місцевого фермера (про що буде окремий репортаж).



Фотографії з туристами і птахами викладено в спільному альбомі учасників подорожі.



Кулінарну частину програму сформували такі обставини: ми вперше приїхали до Вилкова на повних три дні, і відсутність нормальних доріг в регіоні змісила нас подорожувати фактично лише по воді. Тобто вперше ми нікуди не спішили, не намагались запхати в програму можливе і неможливе, не гнались за кілометражем маршруту. Ми заглиблювались в програму, виділяючи собі максимум часу і на ретельне дослідження кожного об'єкту, і на комфортний відпочинок на березі Дунаю, чого нам так не вистачало у попередніх програмах. А вивчення традиційної кухні - це і дослідження, і відпочинок :)



Рибний базар у Вилково. Я прихильник такої теорії, що знайомство з містом і з кухнею має починатися саме звідси. Восени тут не побачиш знаменитого дунайського оселедця, але з'являється кефаль. Урожай сомів та сазанів, судаків та щук дуже щедрий, що й відбилось на цінах. Соми по 60 грн за кілограм, кефаль і судаки - по 40. Кілограмові карасі по 20, і вам їх ще й почистять.



Туристи запасаються в'яленою та копченою рибою.



Але для кухні "Пелікану" рибу на базарі не беруть - її замовляють у рибалок, або ж привозять з прийомних пунктів, що знаходяться на березі Дунаю. Тому на "Пелікан" потрапляє жива риба, а на базар - свіжа :)



Сом для грилю повинен важити не менше п'яти кілограмів, підказує нам пан Михайло. Тоді він буде смачним і соковитим, не висохне під час грилювання. Тому беруть лише "замовлену наперед" рибу.



Айва тут росте на кожному кроці. Фантастичних розмірів і дивовижної форми, вона неймовірно смачна. Чим зумовлено - не знаю, але айва напевне є такою ж "фішкою" Вилкова, як дунайка чи полуниця.



І ось страва, яка отримала найвищий бал від наших туристів - сазан, запечений з айвою. Знаю, що словами смак передати неможливо, але повірте, що стриматись і зробити кілька фотографій коштувало неймовірних зусиль над собою. Оближеш не тільки пальчики, а й тарілку. Сазанів теж беруть п'ятикілограмових, тому стейк важить грамів 300-400.



Друге місце в рейтингу - перець, фарширований сазаном. Неймовірно смачний фарш, і величезний (та зацініть же розміри) соковитий та ароматний перець. Із м'ясним фаршем пробували? Так от, це на два порядки смачніше.



Схожа страва - голубці з судаком. Чудовий смак, можна їсти як гарячими, так і холодними.



На вигляд - борщ як борщ. Тому в доповнення до фотографії трохи пояснень. Це борщ на "сторчак", традиційна страва, яку тут готують на храмові свята. Голови сазана (в оригінальному рецепті - осетрових) ріжуть на великі шматки і обсмажують. Потім заливають водою і варять 20-30 хв. Рибу витягають і розбирають, а в отриманому бульйоні варять спочатку буряк і цибулину, потім картоплю. Додають капусту і солодкий перець. В кінці - помідори, та засмажені цибулю з морквою. Плюс м'ясо і хрящі з риб'ячих голів. Підкислюють росолом з квашених помідорів. Смакує під горілочку, тому й "на сторчака".
"Як вечеря була готова, кухар швидко поставив перед забродчиками стябла з свіжою рибою й налив у миску “сторчака”, цебто юшки. " (Нечуй-Левицький)



Ще одна колоритна страва - дунайка на грилі. Так вона ж весною ловиться! Все вірно. А потім при мінус двадцять чекає на базі вашого приїзду. Тут і восени вас почастьують і соленою дунайкою, і копченою, і на грилі.



Юшка "по-вилківськи" - традиціна страва, яка входить у рибацький пікнік на березі Дунаю, складову частину екскурсії "Дунайська дельта - нульовий кілометр". Мабуть, всі туристи у Вилвово її куштували. А ми вперше пробували її восени, і зробили висновок - осінній сазан набагато смачніший.



Не потрапили в кадр лише пельмені з судака. Єдина страва, що отримала негативні відгуки (одна із змін, що працювала на кухні, умудрилась подати їх ледь теплими, якщо не холодними). А гарячі - дуже навіть нічого. Не вистачало у фарші лише часнику, який є в оригінальному рецепті. А під горілочку, та ще у такому колоритному місці, то це взагалі незабутньо.



А це вже страва, яка називається "зроби сам". Я придбав на ринку кефальки, а дівчата на кухні  її почистили і посмажили.



Те ж саме, тільки з раками. Дунайські раки дрібного розміру, але неймовірно смачні.На цій веселій ноті дозвольте вас запросити у наступну подорож до берегів Дунаю, яку плануємо на початок квітня. За розкладом подорожей слідкуємо тут.

(с) Ярослав Козак, клуб екологічного туризму "Добре поїхали"

тури вихідного дня, кулінарне, добре що ми поїхали!, Вилково

Previous post Next post
Up