Для приготування козацького кулешу на вогнищі нам знадобляться:
- козаки, що рубатимуть дрова, розводитимуть вогонь, носитимуть воду, питимуть горілку та співатимуть пісень
- великий казан, літрів на 20 (можна й більше)
- пшоно, сало або підчеревина, цибуля, морква, курячий розсіл, домашня сметана, домашні яйця, сіль, перець, лавровий лист.
1. Напоїти козаків горілкою. Без цього вони ні дров не нарубають, ні води не принесуть.
2. Після третьої чарки розпалити вогнище, повісити казан, і підсмажити в ньому сало (або підчеревину).
3. Обсмажені з усіх сторін шматки підчеревини витягнути з казана і скласти в окремий посуд, а в смальці обсмажити моркву і цибулю. Коли підсмажиться, перекласти до підчеревини - цим набором ми прикрашатимемо куліш, коли розкладемо його в тарілки.
4. В казан влити курячий розсіл (якщо час дозволяє, то можна приготувати його на місці), довести до кипіння та всипати пшоно. Сіль, перець за смаком.
5. Помішуючи, поступово довести до напівготовності. Орієнтовно, хвилин 20 варити.
6. Взяти десяток домашніх яєць, відділити жовтки та змішати їх з домашньою сметаною.
7. При постійному помішуванні влити суміш до казана. Якщо замість розсолу ви варили куліш на воді, то додайте ще пачку масла.
8. Накрити казан кришкою, і дати настоятись (не на вогні, над гарячим вугіллям) ще хвилин з двадцять.
9. Готово.
10. І не забудьте про підчеревину, якою слід прикрашати куліш. Будьмо!