Apr 10, 2022 21:40
Volgens de voedselintolerantietest zou ik geen kaas meer mogen eten. Naast al het andere wat ik niet meer mag, van caffeine tot chocolade, is de kaas nog altijd hartverscheurend. Ik sta nog steeds wel eens met water in mijn mond omdat er een lief stukje brandnetelkaas naar me lonkt. Of zo'n lekker afbrokkelende oude kaas die al in stukjes brokkelt als je ernaar kijkt. Mmm.
Geen varkensvlees en geen kaas, wat 30 jaar lang, zo niet langer, het grootste deel van mijn broodbeleg is geweest. Dat is echt wel even wennen. Inmiddels eet ik al ruim 18 maanden zo, maar echt leuk is het niet.
Initieel kon ik niet zo goed bedenken wat je dan anders op brood kon doen. Kipfilet, prima. En verder? Jam lust ik niet. Hagelslag zit cacao in, en valt dus ook af. Pindakaas?
De diëtiste raadde zelfgemaakte eiersalade aan, met een hele magere (en ook niet echt smakelijke) mayonaise. Daar ben ik inmiddels ook vanaf gestapt. Tonijnsalade vond ik niet lekker. De gerookte zalm was even lekker, maar komt inmiddels mijn neus uit. En vegan kaas, alhoewel dat wél goed gaat en mag, is eigenlijk gewoon niet lekker...
Toen ik met mama in de stad was en we gingen lunchen bij La Place had ik er lak aan. Ik wilde een broodje roomkaas. Het was glorieus....en ik merkte eigenlijk niet echt direct problemen. Vergelijk dat met de visstick van de frituur -- als die in varkensvet is gefrituurd heb ik daar na een uur een rode kop van. Dus ja, ik merk het echt wel als ik een reactie heb.
Zou roomkaas dan wel kunnen?
In de weken na ons bezoekje aan de stad heb ik het geprobeerd en tot mijn enorme vreugde lijkt mijn huid zich er goed onder te gedragen. Alhoewel Boursin misschien toch te kazig is, gaat het met Philadelphia wel goed. Een plakje sla en een schijfje komkommer erop houdt de roomkaas ook vochtig genoeg. Zo heb je tijdens de lunch niet een uitgedroogde boterham die platgeplakt is (wat tevens mijn grote argument tegen pindakaas meenemen naar het werk is), maar gewoon een smakelijke maaltijd.
Het is een opluchting. Ik had dankzij het halal schap toch wel wat mooie alternatieven gevonden. Rundersalami, kipboterhamworst en natuurlijk kip- of kalkoenfilet. Maar ik snakte naar een vegetarische optie. Al dat vlees kwam mijn neus uit. En filet americain (ook de vegetarische versie) zit altijd chilipeper in. Grom. Maar nu heb ik roomkaas. En dat is briljant.
rosacea,
dutch,
food