Raised bed Revamp

Feb 07, 2022 17:33

Dit tuinjaar hoop ik alweer een heel stuk beter aan te pakken dan vorig jaar. Het begin is al goed: Peter (de broer van Marjolein) wilde wel medetuinder worden. En ik heb zo ontzettend weinig eisen en plannen aan de tuin dat het soms moeilijker is om te bedenken wat we wél gaan doen. Iets in de kas groeien? Ga je gang. Het enige waar ik echt dol op ben zijn bonen, dus die moeten er komen. En mais is ook leuk.

Dit jaar heb ik natuurlijk al vanaf 1 januari toegang tot de tuin en hoef ik niet nog een kas op de grond te bouwen. Nu ik terugkijk op het afgelopen tuinjaar heeft dat me enorm veel tijd gekost. Op 4 mei woei de helft van de zijplaten eruit dus ik ben tot half mei zoet geweest met prutsen en knutselen aan de kas. Gelukkig heeft het vastkitten vooralsnog goed gewerkt -- nadat ik alle zijplaten en dakplaten vastgekit heb met bison kit zijn ze er niet meer uitgewaaid. Hopen dat dat zo blijft!

Als laatste handicap was het weer vorig jaar natuurlijk klote. Teveel regen en pas heel laat in het seizoen mooi weer. Alles kreeg schimmel -- phytophtera en meeldauw. Hopelijk wordt dit jaar een mooi jaar wat niet te nat en niet te heet wordt!

Zaterdag sprak ik af met Peter om de raised beds te revampen. Ik had vorig jaar met Eisirt de bakken in elkaar geschroefd en we wilden de kleine vierkante bak uit elkaar halen en met die planken twee van de rechthoekige bedden verlengen. Dan zouden we twee grote en een iets kleinere bak hebben. Uit elkaar schroeven was zo gebeurd, maar omdat het oude hardhouten schuttingplanken zijn moesten er gaatjes voorgeboord worden om bevestigingsplaatjes in de planken te schroeven. Ik had oude pallethouten blokjes geregeld voor in de hoekjes en die hadden we een aantal weken geleden al door de midden gezaagd. Peter haalde gehard stalen spijkers om door het hardhout in de balkjes te slaan. Ik kwam erachter dat ik veel beter ben met spelden en naalden dan met hamers en spijkers. (auw)




Toen de bakken eenmaal in elkaar zaten schopte ik de voorkant uit de composttonnen (een halve pallet die met drie spijkers vast zat). Er lag in de bodem van de bedden een laagje karton en de ontvoerde blaadjes die voor de flat hadden gelegen, maar met wat kalk en een laag verse compost eroverheen zou het een geweldig begin maken. We begonnen met de meest verse ton. Half-rottende mandarijnenschillen en schimmelige koffieprut. Of dat nu in een composthoop ligt of onder een laagje aarde (compost) maakt niet veel uit. De beestjes en schimmels die van organisch materiaal weer compost maken zullen het daar ook wel vinden.
De grote composthoop die ik van de vorige tuinders had overgeschept was prachtig, maar had nog wel wat stengels en takken. Niks mis mee, dat houdt de grond luchtig. De onderste laag van de jongste composthoop was net zo mooi. Beide hopen waren ongeveer een halve pallet hoog en schepten we compleet leeg in de drie bakken. We werkten met 20 liter emmers om de compost naar de bakken te slepen omdat er nergens meer een kruiwagen stond die we konden lenen. Beetje omslachtig, maar het werkt.

De derde bak is nog niet helemaal vol en na de flinke lading regen van gisteren denk ik dat de andere twee ook zeker nog wel een navulling kunnen gebruiken. Maar de compost is op! We moeten maar gauw nieuwe maken. Ik haal nog steeds netjes elke dag een laagje koffieput bij de horeca van Mahmoud beneden in Plan-B en ook thuis sparen we braaf alles op behalve aardappelschillen.

Klusjes die we nog willen aanpakken voor het seizoen van start gaat:
  • Regentonnen waterpas neerzetten en opnieuw vastkitten aan de dakgoot van de kas.
  • Composttonnen revampen en eventueel verplaatsen -- opnieuw in elkaar maken met ijzerdraad zodat volgend jaar er geen spijkers meer hoeven te sneuvelen om bij de compost te kunnen.
  • De appel en perenboom die achter de compost staan snoeien.
  • gardening, dutch

    Previous post Next post
    Up