Oct 05, 2009 15:29
Het is op het moment vreselijk hip om alleen maar seizoensgroente te koken. Nu is dat geen probleem als het zomer is. Alle soorten fruit en frisse groente zijn dan ruim voorradig. Het principe van seizoensgebonden koken begint in de herfst minder leuk te worden om over de winter maar niet te spreken. Gelukkig is die knollentijd nog een paar maanden weg. Maar nu is het herfst en bij mijn Turkse groenteman staan bakken met pompoenen me aan te grijnzen. Nou heb ik moeite met pompoenen. Een dramatische poging tot pompoensoen van mijn moeder 20 jaar geleden staat me nog steeds erg sterk bij. Zo'n zoete draderige bak soep die bij elke hap weeër gaat smaken. Jammer genoeg kan je niet veel anders met die oranje krengen. In blokjes door een groene curry gaat nog wel maar die weeë zoete smaak overheerst snel. Dus toch maar die soep. Je kan hem met currypasta en schelpdieren maken voor een oosters effect maar vandaag maak ik hem lekker herfstig. Met zelfgebakken walnotenpaddestoelenbrood. Of je bakt wat afbakpistoletjes.
Voor 4 personen
- 2 kleine of 1 grote flespompoen in blokjes
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode peper of gedroogde pepervlokken
- 10 gedroogde shi-take paddestoelen
- runderbouillon
- zoet paprikapoeder
- worsheshire saus
- kaneel
- pak broodmix of moeilijk doen met meel en gist
- walnoten
Week de paddestoelen 10 minuten in heet water, knip de steeltjes er af en snij ze in reepjes, bewaar het weekwater. Bak ze in ruim olijfolie tot ze een beetje bruin zijn. Bak de gesnipperde ui even hoog aan met de rode peper en voeg na een paar minuutjes de fijngehakte knoflook toe en zet het vuur wat lager. Gebruik geen knoflook uit de pers, dan wordt de knoflooksmaak te overheersend. Bak de blokjes flespompoen een paar minuten mee en blus het geheel af met het weekwater van de paddenstoelen. Voeg nog wat water toe totdat de blokjes goed onder staan en mik er nog een runderbouillonblokje bij. Laat 45 minuten zachtjes koken. Terwijl de soep op staat meng je door de broodmix een hand vol walnoten in stukjes en de helft van de gebakken paddenstoelenreepjes. Voor de rest maak je het brood af zoals het op de verpakking staat. Haal de staafmixer door de soep heen tot deze helemaal glad is. Als de soep nog te dik is voeg je nog wat water toe. Bij de soep gaat nu twee theelepels worsheshire saus, twee theelepels zoet paprikapoeder, zout en peper naar smaak en, essentieel, een halve theelepel kaneel. Dat maakt van deze soep net even wat anders en maakt hem echt herfstig. Serveer hem met reepjes paddenstoel en het brood en voel je voorlopig niet meer schuldig als je peultjes uit Kenia koopt.