Хай у всіх вас буде в місті і в селі овочів і фруктів повно на столі;)))) (с)

May 17, 2011 15:47

Чи знаєте ви, що:

Колись ріпу сіяли з рота. Справа в тому, що у ріпи дуже дрібне насіння: в 1 кілограмі його більше мільйона. Вручну його просто не розкинути. Хоча і плювати - справа теж не проста, тому кращі «плювальники» ріпи цінувалися і шанувалися в народі.
Буряк потрапив до нас із Візантії. У давнину його відваром користувалися, як дезінфікуючим засобом і зазвичай їли і вареним, і сирим.

Капуста - овоч, що має освіту. Наприклад, цвітну капусту Марк Твен називав капустою, що закінчила коледж. А броколі американці називають «капустою з університетською освітою».

Картоплю у XVIII столітті в Росії при дворі подавали, як десерт. Перед вживанням її варили і густо посипали цукром.

Горошок був першим овочем, закритим у консервну банку.

Огірки та помідори у XVIII столітті вважалися отруйними. Зокрема, в Англії огірки одні лікарі називали отруйним, інші - «охолоджуючим» і такими, що викликають простуду. А про помідор у книзі «Повний посібник по садівництву», яку видано в Данії у 1774 р., писалося: «Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає». На Русі помідори довго називали «скаженими ягодами».

Морква з 1991 р. в Європі вважається фруктом. У межах ЄС більше ніхто не сміє називати її овочем чи коренеплодом. Португальцям це дозволяє продовжувати виготовлення і експорт морквяного варення, бо, за європейськими стандартами, варення робиться тільки з фруктів.

Фахівці до цих пір не вирішили, овочем чи фруктом є ананас. За часів Катерини II вельможі-гурмани широко використовували його в застіллях, хоча і незвичним для нас чином. Так, граф Олександр Строганов подавав ананас в оцті, а у графа Завадовського його шинкували, як капусту, зберігали у діжках і варили з нього борщ.

Одним з найцікавіших овочів є арктичний хрін. Його можна зустріти в далекій Гренландії. Він цвіте навіть тоді, коли настають сильні морози.

Взято з: http://ridna.ua/p/17-travnya-tse-tsikavo-znaty/

зелений салат, цікаво, здорова їжа, здорове харчування, історія

Previous post Next post
Up