Великодній стіл у світі

Apr 13, 2011 17:40

У кожній країні є свої традиції приготування до Великодня і відповідно те, що буде на столі у цей день так само залежить від країни.

Великдень відзначають у багатьох країнах світу. І в кожній країні у Великодню неділю накривають щедрий стіл.
Докладніше про цілий світ(;) далі:

Великобританія

Британським дітям великодній заєць у недільний ранок залишає в кошиках солодощі й фарбовані яйця. Діти весело шукають яйця, а потім увесь день змагаються, катаючи свої писанки з гірок.

У Великобританії та Ірландії до Великодня готують симнели - кекси з родзинками й цукатами.

Симнели покривають марципанами або глазур'ю, їх прикрашають 11 кульками марципанів за кількістю апостолів Христа.

В англійців є й особливі "хрестові" булочки з родзинками й корицею.

Перед випічкою на них роблять прорізи у вигляді хреста, а після приготування туди засипають цукрову пудру й заливають глазур.

До святкового столу тут запікають традиційного смаженого баранчика з овочами.

Італія

Італійці готують на Великдень коломбу - сирну страву з лимонним ароматом. Коломбу покривають мигдалем або мигдальною глазур'ю.

Італійці їдять на Великдень баранину зі смаженими артишоками, салат із солодкого перцю з помідорами й оливками. Нерідко великодній стіл прикрашає солоний пиріг із яйцями та сиром.

Франція

У Франції великодні традиції різняться в кожному місті. Так, в Оверні на Великдень печуть товсті млинці пачадес.

У Савойї на стіл подають плетені корзинки кавагнатс, у які кладуть червоні крашанки. У деяких містах Франції на Великдень печуть пряники у вигляді коників.

Португалія

Тут подають солодкий пиріг Фолар. Він круглої форми, а зверху його прикрашають звареними круто яйцями.

На Великдень у Португалії підносять одне одному кульочки з глазурованими мигдальними горішками або арахісом.

Дітям дарують до свята традиційні великодні шоколадні яйця.

Мальта

На Мальті печуть фіголлі - пряники у вигляді тварин, фруктів, автомобілів і навіть ляльок. Їх роблять зі щільного тіста з мигдальним борошном.

Кожна фіголлі складається з декількох коржів, скріплених між собою шоколадом. Зверху їх прикрашають кольоровою глазур'ю.

Австрія

Австрійці їдять на Великдень рандлінг - виріб із дріжджового тіста у вигляді усіченої піраміди. Усередині рандлінга - начинка з рому, кориці, родзинок і волоських горіхів.

Іспанія

В Іспанії на Великдень печуть мигдальні пестіньос - рулети, политі медом.

Валенсійці зазвичай готують до свята бісквітний торт із мигдалем і джемом.

Прикрашають його великодніми шоколадними яйцями.

Угорщина

Тут до великоднього столу подають яскраво розписані яйця, копчену й варену шинку, здобний пиріг-плетінку.

Головна дійова "особа" на столі - великодній баранчик, якого запивають чудовим токайським вином.

Чехія

Чехи на Великдень дарують одне одному пряник у вигляді баранчика. На стіл подають великоднього зайця, який, на їхню думку, "висиджує" фарбовані яйця.

Австралія

Головна прикраса свята в Австралії - великодні яйця з шоколаду. Великодній сніданок тут прикрашають особливі булочки під назвою бун із зображенням хреста.

Але головний герой свята - традиційний австралійський торт "Павлова", названий так на честь знаменитої російської балерини.

Він складається з білосніжного безе, що нагадує балетну пачку, щедро прикрашений суницею, ківі, ананасами та мандаринами.

навколо світу, Великдень, Я, харчування, свято, святкове

Previous post Next post
Up