УПА проти СРСР

Oct 23, 2015 14:13

З кожним місяцем дослідження цієї теми все цікавіші і цікавіші дані випливають. В основному проросійські, ватні та історики типу Ведєнєєва акцентують на низькій бойовій ефективності УПА. Мов там відношення убитих просто неймовірні на користь радянської влади. Однак тут є певні нюанси, які дозволяють, маніпулювати даними. Під час досліджень вдалось дослідити які види сили безпеки СРСР брали участь в боях проти УПА в 1944 році.

1. НКВД українського округу.
2. НКВД білоруського округу.
3. Окремі частини НКВД, зокрема конвойні війська (до яких належав підполковник Дергачев)
4. Прикордонні полки НКВД охорони тилу фронтів: 2,16,90,127 прикордонні полки та багато інших
5. Прикордонні війська НКВД ("прикордонні отряди, по"): 13,14,87,88,104 по, 42 мсп і тд. Взагалі темна пляма, і поховання засекречені
6. Залізничні війська НКВД.
7. Війська Львівського військового округу.63,64 уч полки, 43 запасна стр. дивізія, і тд. Майже не досліджено, втрати є, але опису боїв немає
8. Частини червоної армії.
9. НКГБ(міліція входила?)
10. Стрибки (кому підпорядковувались?)
11. Партактив.
12. Партизани.
13. Інші силові структури - робочі батальйони, охорона і тд.

Однак у пропагандистських статтях цих всіх істориків подається звіт про втрати саме українського округу. Тоді як це була тільки частина військ які брали участь у боротьбі з УПА. Тоді як зі сторони УПА враховують всіх навіть неозброєних свіжомобілізованих і взагалі лєвих людей.

Крім того не враховуються бійці які потрапили в полон до УПА але були роззброєні і відпущені.

Однак є ще один цікавий момент. НКВД вказувало в звітах свої втрати під час проведення власних операцій. Тоді як втрати понесені від операцій, які провела проти них УПА вони не вказували, а називали їх "бандитпроявлениями".
Це можна побачити наприклад на цих двох малюнках. Звіт про втрати НКВД Внутрішніх військ у грудні 1944 року. Різниця у втратах тільки одного українського округу в 2,25 раза.



упа

Previous post Next post
Up