Утиски російськомовних...

Aug 12, 2009 17:48

Вкрав у kotyhoroshkoСекретаріат президента підготував порівняльну таблицю задоволення освітніх потреб росіян в Україні та українців в Росії у 2008-2009 навчальному році ( Read more... )

мова, статистика

Leave a comment

iskra75 February 17 2011, 07:26:44 UTC
не згоден з Вами.
шляхом репресій мало чого можна досягти. саме існування української мови тому доказ: попри заборони і утиски вона вижила, і много в чому саме завдяки цим утискам і заборонам, бо вони стимулювали націоналізм, гуртували і гартували цих націоналістів. натомість довга, наполеглива і ненасильницька асиміляція дають куди більші плоди. нашій державі для розвитку української мови в першу чергу слід стати державою для народу, а не для "людей", як нині: у східних реґіонах українська мова асоціюється саме з державою, і підлість державників, суддів, міліції (тих, хто так чи інакше змушений вживати державну мову) кидає тінь і на мову, і на культуру, і на саме існування держави.
натомість якщо на Донеччині, наприклад, з'явиться ґубернатор, який полатає усі дороги, поновить каналізацію і прибере сміття з вулиць, при цьому говорячи українською, це важитиме для українізації сходу куди більше, ніж усі заборони разом узяті - бо він підноситиме своїм прикладом престиж своєї мови. люди нікуди не дінуться від узагальнень: якщо людина гнида - в їхніх очах гниле усе, їй притаманне і навпаки якщо людина гідна поваги - люди поважають і його мову, і його погляди, і державу, од імені якої вона діє.
головне - це не обмежувати російській мові терен розповсюдження, а зробити українську престижною, модною, необхідною (як свого часу було з російською, анґлійською тощо). і тоді діти з російськомовних сімей казатимуть "мама, за Украиной будущее, отдавай сестру в украинскую школу"(с)

Reply

andjey_voron February 17 2011, 09:54:36 UTC
Одне іншому не заважає. Але те що описали ви це один бік медалі, а я описую інший. Вони мають іти гармонійно і плече до плеча. Тоді можна чогось добитися.
Піднімати престиж Української мови потрібно, от тільки як ви це збираєтесь робити де той хто шанує патріотичні світа чи розмовляє рідною, і по сумісності державною мовою, одразу навіжений фашист-націоналіст? Це питання більш ніж доречне і дуже прошу вас на нього відповісти.
І не забувайте що для рашистів(років вже зодва як мені урвався терпець називати цих навіжених росіянами): Україна, українці, українська мова то речі неіснуючі. Не ма нічого такого це все молодшібрати-малороси(хоча які ми, слов'яни, та вони, монголізовані фіно-соами, питання ще відкрите). І це частина їх сприйняття карнити світу.
Колись давно німці(років 50 тому) теж казали: чехів неіснує, то малонімці, нема чеської мови є малонімецькиї діалект... Оберти утровані вони лише передають суть. Але, невже нічого не нагадує? І що зробили чехи? Так вони піднімали престиж своєї мови та робили це якісно і послідовно, а паралельно з цим максимально обмежили використання німецької мови. Максимально. Держава взагалі небачила заяв про проблеми німецької діаспори і такого ідіотизму як паспорт рідною і мовою колишніх окупантів не робила. надодачу було департовано три мільйони німців....
І що тепер? Тепер Чехія і Німетчина мають добросусідські відносини. а колись департовані німці вчать чеську та повертаються на батьківщину. І їх там радо приймають як громадян.
Сприводу ж ставлення і такого іншого. Те що ви описали нормально для цивілізованих людей, а рашитси це випадок окремий. Зовсім нещодавно жінки шахтарів вишли на мітинг пасти в ніжки "доброму баріну" аби той карав безсовісних "людей приказних"... І мені цих ... анітрохи не шкода. Бачили очі що купували тепер жеріть хуч повилазте. Це, вибичте, позаминуле сторіччя московія, а ажніяк сучасна європейська держава. Що ви збираєтесь йм доводити? Як вести з ними діалог? Юля погасила заборгованості шахтарям - Юля погана, бо так у ПР сказали. Яник штовхає країну до колапсу, і тим самим шахтарям лише збільшує заборгованості - Яник гарний, бо так у Пр сказали.

Повторюся давно минув той час коли Я був готовий вести нормальний діалог з московитами. Але от диво є золоте правило: Стався до людей так як хочеш, аби ставилися до тебе. І тепер питання: чому Я маю ставитись до ... істот, для яких я людина другого сорту, для яких моя мова "тиляча", для яких...(ну ви і самі знаєте), краще ніж вони ставляться до мене.

Той хто тікає від битви, приречений битися знову. - колись давно сказав Геродот, і він був абсолютно правий.

Reply


Leave a comment

Up